تاریخ انتشار : 16 دی 1388 8:38
تعداد مشاهدات : 5510

سفر یک روزه دانشجویان معماری موسسه آموزش عالی سوره به سمنان

سفری یک روزه به سمنان به قصد بازدید بافت قدیمی و مکان های تاریخی

سفری بسیار آموزنده ازچند نظر :
  -بازدید از بافت قدیمی که تا حدود 10 سال پیش به صورت خوبی سر پا بوده و امروز
بدلیل بی توجهی تخریب گشته و محل خوبی برای یادگیری جزئیات ساختمان بود .
  (بافت مسکونی اطراف بازار)

-بازدید از نا هماهنگی هائی که در بافت قدیم پس از مرمت بخشی از آن صورت گرفته
است . (مرمت راسته بازار قدیمی )

-فضاهای بسیارخوبی که قابلیت گردشگری دارد و هم اکنون بدون متولی رها گشته و قفل  بر درب آنها زده شده است . ( کاروانسرای لاسجرد )

مکانهای مورد بازدید :
  1-کاروانسرای لاسجرد در روستای لاسجرد  36 کیلومتری  سمنان
  2-بافت قدیم بازار – راسته بازار – دو تکیه مهم ودیدنی ناسار و پهنه
-بازار شهر سمنان که با وضعیت آب و هوائی خاص منطقه کویری با سقفهای خشتی و
آجری در حدود  180 سال قبل در دوره قاجاریه ساخته شده است , متشکل از راسته بازار
  بازار حضرت و بازار کوچک جلو خان می باشد . دو تکیه مهم ناسار و پهنه از تکایای
 معروف این بازار است که در گذشته و حال محل گرد آمدن هیئت های عزاداری در روزهای  عاشورا و تاسوعا است .
فرم تکیه ها مستطیل شکل با تزئینات زیبای چوبی و سقف چوبی به صورت شیب دار   ساخته  شده است . در کنار این بازار حمام معروف حضرت نیز قرار دارد که در حال مرمت بوده  و درب آن بسته بود .
  بخشی از سقف بازار به شکل بسیار نا مناسبی با گچ پوشیده و مرمت شده بود .از راسته بازار
کوچه های کوتاه و قدیمی به محلات قدیمی راه داشته که تخریب گشته بودند و محل خوبی  را   جهت یاد گیری جزئیات سقف , دیواره ها و مواد و مصالح ایجاد کرده بود .

3-مسجد جامع سمنان

.
منار بسیار زیبا یی که از زیبا ترین منار های تاریخی دوره سلجوقی است در گوشه شمال شرقی مسجد و در کنار شبستان شرقی واقع شده وبه منار مسجد جامع معروف است. تزئینات بسیار زیبا و ساده آجر کاری در روی مناره و داخل مسجد دیده می شود .

4-مسجد سلطانی (امام
بعد از عبور از بازار و بعد از گذشت از مسجد جامع و در انتهای تکیه پهنه از در شمال غربی به بنای زیبای مسجد سلطانی رسیدیم  . این مسجد دارای چهار در بزرگ ورودی از شمال , جنوب ,شرق و شمال غربی است .در های شمال , جنوب و شرق دارای هشتی و دالان و دهلیز هستند . بالای درهای شمالی و شرقی تزئینات مقرنس کاری گچی زیبا با دو گوشواره دو طبقه درطرفین با پشت بغل های کاشی کاری شده وجود دارد.
در هشتی های شمالی , جنوبی و شرق تاقهای آجری گنبد دار با تا قنماهای متعدد با لچکی کاشی کاری شده مشاهده می شود .این مسجد زیبای چهار ایوانه با مهتابی های بسیار زیبا ی آن که در اطراف ایوانها جای گرفته اند در زمان فتعلیشاه قاجار ساخته شده است .  این مسجدبخاطر کتیبه هایی با خطوط نستعلیق و ثلث کتابت شده شهرت زیادی دارد .
5-محله قدیمی کوشمغان و برج چهل دختران
در اواسط خیابان حکیم الهی سه محله قدیمی به نام های کوشمغان , زاواغان و کدیور قرار
دارد که مجموعه این سه محله را محلات ثلاث می نامند .

در این محله قلعه قدیمی و ویرانی وجود دارد که در گذ شته خندقی نیز در اطراف آن وجود داشته و مردم با استفاده از تخته – پل وارد قلعه می شدند . امروزه در کنار این سایت قدیمی مرکز خرید مدرنی در حال بر پایی است .
هم چنین در کنار این محلات , برج کهنه و قدیمی و نبمه مخروبه ای وجود دارد که بنام برج چهل دختر یا چهل دختران نامیده می شود .  مردم  معتقدند این برج را چهت دختر که دست از تعلقات دنیوی کشیده و تارک دنیا شده اند با گل و خشت ساخته اند .
با توجه به قرار گیری محله کوشمغان  ( کوشک مغان ) در نزدیکی این برج احتمال می رود که این برج زمانی آتشکده و یکی از اماکن متبرکه زرتشیان بوده است . این برج به صورت برج هشت ضلعی است که در هر ضلع آن در خارج 5/4 متر و در داخل 8/2 متر است ارتفاع برج حدود 12 متر است . ضخامت دیوار تقریبا 50 تا 60 سانتی متر است .
هم اکنون این برج در کنار خیابان حکیم الهی واقع شده و در حال تخریب می باشد .

6-دروازه ارگ سمنان
دروازه ارگ که در تقاطع خیابان آیت ا... طالقانی و شیخ فضل ا... نوری در مبانه میدان است در گذشته در شمالی ارگ دولتی بوده است که تنها بخش باز مانده از تخریب ارگ بوده است .

این دروازه در زمان سلطنت ناصر الدین شاه قاجار بین سالهای 1300 تا 1305 بنا شده . و دو نمای شمالی و  جنوبی دارد که مناره های ( برجک های ) زیبایی آن را تزیین کرده و نمای شمالی آن به مراتب زیباتر از نمای جنوبی آن است .