نشست علمی «نقش رسانه‌ها در تحقق شعار سال»  در دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره با حضور استادان این حوزه و به مناسبت هفته ارتباطات در تاریخ  ۱۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره به نقل از معاونت پژوهشی، سلسله نشست های علمی-تخصصی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره به مناسبت هفته ارتباطات با همکاری معاونت پژوهشی دانشگاه برگزار می شود که  با حضور استادان برتر حوزه ارتباطات این دانشکده، چهارمین جلسه خود را در روز 19 اردیبهشت ماه 1402 برگزار کرد.

این نشست با حضور دکتر سمیرا خطیب زاده، دکتر عباس اسدی و دکتر یوسف خجیر استادان و اعضای هیأت علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره همراه بود.

‌در آغاز نشست دکتر یوسف خجیر به معرفی موضوع و سخنرانان نشست پرداخت و به‌عنوان مقدمه بیان کرد که امروز ما می‌خواهیم به تشریح نقش رسانه‌ها در احقاق شعار مهار تورم و رشد تولید که شعار سال ۱۴۰۲ است بپردازیم.

خجیر گفت: زمانی که از نقش یک‌چیز سخن می‌گوییم، در حوزه ارتباطات بحث کارکرد آن به میان می‌آید. یکی از کارکردهای رسانه نظارت‌گر بودن است. رسانه در دو حوزه می‌تواند نقش ناظر را ایفا کند. یکی با نشانگاه دولت است. به این معنی که عملکرد دولت را تحت نظر داشته باشد و آن را به‌طور واضح برای مردم شرح دهد. حوزه دوم توجه بر مردم است که به معنی نشان دادن همبستگی اجتماعی است. نشان دادن میزان تعامل بین دولت و ملت و ایجاد گفتمان و گفتمان سازی است.

وی افزود: رسانه‌ها  به‌عنوان یکی از ابزارهای ارتباطی بسیار قدرتمند، می‌توانند در احقاق شعار مهار تورم و رشد تولید نقش بسیار مهمی ایفا کنند. رسانه‌ها از طریق انتشار اخبار و مطالب مفید و دقیق، می‌توانند افراد را آگاه کرده و به آن‌ها کمک کنند تا درک بهتری از وضعیت اقتصادی کشور پیدا کنند و روحیه مطالبه گری را در افراد ایجاد کنند. در عمل دولت به‌تنهایی نمی‌تواند مسائلی مثل بهداشت و آموزش را مدیریت کند و رشد دهد.

خجیر بار دیگر تأکید کرد که رسانه‌ها از طریق ایجاد ارتباطات بین افراد، تبادل‌نظر و انتشار اطلاعات مفید، می‌توانند به افزایش همبستگی و انسجام اجتماعی کمک کنند. برای مثال، در شرایطی که افراد با مشکلاتی مانند بیکاری و فقر روبه‌رو هستند، رسانه‌های اجتماعی می‌توانند به‌عنوان یک فضای مشترک برای تبادل تجربیات و ایده‌ها، تقویت همبستگی و انسجام اجتماعی افراد در این شرایط کمک کنند. درنتیجه همراهی دولت و رسانه در مسیر رشد بسیار حائز اهمیت است.

دکتر خجیر در پایان سخنرانی خود تأکید کرد که با توجه به این کارکردهای مهم رسانه‌ها، باید به آن‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشیم و به دنبال ایجاد فضایی سالم و مطمئن برای انتشار اطلاعات مفید و دقیق در فضای رسانه‌ای باشیم. همچنین باید از تأثیرات منفی برخی از رسانه‌ها، مانند ترویج اخبار جعلی و افزایش تفرقه و تعصبات سیاسی، خودداری کرده و سعی کنیم بر انتشار اطلاعات دقیق و مفید تمرکز کنیم.

دکتر عباس اسدی در بخش دوم سخنرانی به بیان نظرات خودپرداخت و اذعان کرد: شعار امسال رشد تولید و مهار تورم است. زمانی که از رشد تولید صحبت می‌کنیم به تولیدات علمی و سیاسی هم اشاره دارد. همچنین در بحث مهار تورم می‌شود به مهار تولیدات علمی بی‌کیفیت و فاقد اهمیت اشاره کرد.

اسدی ادامه داد: با توجه به اینکه رسانه‌ها می‌توانند به‌عنوان یک ابزار قدرتمند برای ارتقای تولید و مهار تورم در کشور مطرح باشند، این موضوع اهمیت بسیاری دارد. اما باید توجه داشت که رسانه‌ها به‌تنهایی نمی‌توانند موجب دستیابی به این هدف شوند. در این راستا، نقش همکاری دولت، بخش خصوصی و رسانه‌ها بسیار حائز اهمیت است.

وی ادامه داد: باید توجه داشت که رسانه‌ها به‌عنوان متحد اجتماعی نیز می‌توانند در افزایش همبستگی اجتماعی نقش داشته باشند. به‌عبارت‌دیگر، نقش آن‌ها در شکل دادن به نظریه‌ها، ایده‌ها و ارزش‌هایی که برای رشد تولید و مهار تورم لازم است، بسیار مهم است.

در ادامه سخنرانی خود، دکتر اسدی بر ضرورت هماهنگی و همکاری برای دستیابی به هدف اصلی، یعنی رشد تولید و مهار تورم، تأکید کرد. او بیان کرد که برای رسیدن به این اهداف، دولت، بخش خصوصی و رسانه‌ها باید در کنار یکدیگر به‌صورت هماهنگ عمل کنند و تعامل مثبتی را برقرار کنند.

دکتر سمیرا خطیب زاده در بخش سوم سخنرانی به ارائه مباحث مدنظر خود پرداخت و گفت: زمانی که از نقش رسانه در تحقق یک هدف صحبت می‌کنیم این تصور به ذهن می‌آید که کار رسانه اغنای مخاطب است.

خطیب زاده ادامه داد: اقناع‌سازی در اینجا به معنای جذب و مشارکت فعال مخاطبان در رسیدن به هدف است. رسانه‌ها می‌توانند از روش‌های متنوعی استفاده کنند تا مخاطبان را به همراه خود بکشانند و ایشان را در مسیر تحقق هدف همراهی کنند.

وی افزود: برای مثال، اقناع‌سازی می‌تواند از طریق ایجاد ارتباط احساسی و همدلی با مخاطبان صورت بگیرد. رسانه‌ها می‌توانند از داستان‌ها، شخصیت‌های قوی و الهام‌بخش، وقایع و واقعیت‌هایی که مخاطبان را تحت تأثیر قرار می‌دهند، استفاده کنند. این ارتباط احساسی می‌تواند مخاطبان را به چالش کشیده و ایشان را به اندیشیدن و عمل به دستورات و اهداف راهبردی هدایت کند.

دکتر خطیب زاده در پایان اذعان کرد: علاوه بر ارتباط احساسی، رسانه‌ها می‌توانند از روش‌های ترغیبی و انگیزشی استفاده کنند. به‌عنوان‌مثال، با استفاده از اصول و تکنیک‌های روانشناسی، رسانه‌ها می‌توانند مخاطبان را به عمل و تغییر رفتار ترغیب کنند. این شامل ارائه اطلاعات، استدلال منطقی، نمونه‌ها و شواهد قوی است که مخاطبان را قانع و متقاعد می‌کند که عملی که در پیش‌گرفته می‌شود، مفید و ارزشمند است و می‌تواند به دستیابی به هدف کمک کند.

در پایان این نشست که به شکل حضوری در دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره برگزار شد، استادان به گفتگو و پاسخگویی به سؤالات دانشجویان پرداختند.

کلمات کلیدی: دانشگاه سورهدر دانشکده فرهنگ‌وارتباطات برگزار شد: نشست علمی «نقش رسانه‌ها در تحقق شعار سال»