آیین نامه اعطای جایزه های تحصیلی به دانشجویان صاحب استعداد برتر

مقدمه
به استناد بند 1 مادّه 3 اساسنامه بنیاد ملّی نخبگان و در اجرای اقدام های ملّی 1-1-1، 2-1-3، 2-1-4 و 2-2-2 از سند راهبردی کشور در امور نخبگان و به منظور هدایت هدفمند دانشجویان صاحب استعداد برتر در دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراکز فنّاوری کشور، آیین نامه اعطای جایزه های تحصیلی مطابق مواد زیر تدوین می شود:

مادّه1 : تعریف ها
برای رعایت اختصار، تعریف های زیر در این آیین نامه رعایت می شود:
الف. بنیاد: منظور بنیاد ملی نخبگان است.
ب. وزارت علوم : منظور وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری است.
ج. وزارت بهداشت : منظور وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
د. مؤسسه: منظور هریک از مراکز آموزش عالی، پژوهشی و فنّاوری کشوراست که مطابق ضوابط وزارت علوم، وزارت بهداشت یا شورای عالی انقلاب فرهنگی به فعالیت مشغول هستند.

مادّه2: هدف
هدف از اجرای این آیین نامه به شرح زیر است:
الف. هدایت دانشجویان صاحب استعداد برتر در زمینه های تخصصی فعالیت های علمی خود
ب. پشتیبانی از فعالیت نخبگانی دانشجویی در سطح مؤسسه های کشور
ج. رفع موانع پیشرفت اجتماعات نخبگانی دانشجویی
د. طراحی روند رشد تدریجی و پیوسته دانشجویان صاحب استعداد برتر در مسیر نخبگی

مادّه3: جایزۀ تحصیلی
بنیاد هرساله به تعدادی از دانشجویان صاحب استعداد برتر در مقاطع مختلف تحصیلی، جایزه هایی را در چهار دسته زیر و به نام یکی از دانشمندان اسلامی- ایرانی اعطا می کند:
الف. جایزه آموزش: با هدف تسهیل مسیر آموزشی و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصه آموزش
ب. جایزه پژوهش: با هدف تسهیل مسیر پژوهشی و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصه پژوهش
ج. جایزه فنّاوری: با هدف تسهیل مسیر فنّاورانه و نوآورانه و هدایت دانشجویان برای ورود به عرصهکارآفرینی
د. جایزه فرهنگ: با هدف ارتقای فرهنگ اسلامی ـ ایرانی، تقویت هویت ملّی و رفع نیازهای مادّی و اجتماعی دانشجویان

مادّه 4: معیارهای شناسایی دانشجویان برگزیده
دانشجویان مشمول آیین نامه باید دارای دست کم یکی از ویژگی های زیر و حائز بیشترین امتیاز از فعالیت های نخبگانی باشند:
الف. دارندگان نشان های طلا، نقره و برنز کشوری از المپیادهای ملّی دانش آموزی (با معرفی وزارت آموزش و پرورش)
ب. برگزیدگان آزمون های سراسری ورود به مؤسسه های کشور در مقاطع کارشناسی،کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری حرفه ای بر اساس نمرۀ تراز آزمون بیش از 5/2 انحراف معیار از میانگین کل شرکت کنندگان در آزمون ( با معرفی وزارت علوم، یا وزارت بهداشت یا دانشگاه آزاد اسلامی)
ج. دارندگان رتبه های اول تا سوم کشوری از المپیادهای ملّی دانشجویی (با معرفی وزارت علوم و وزارت بهداشت حسب مورد)
د. برگزیدگان آزمون های جامع، پیش کارورزی، دستیاری در رشته های پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی و دستیاری فوق تخصصی پزشکی (با معرفی وزارت بهداشت)
ه. دانشجویان ممتاز مؤسسه (مطابق مفاد آیین نامه شناسایی دانشجویان ممتاز)
و. برگزیدگان مرحله کشوری دانشجویان نمونه در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری (با معرفی وزارت علوم یا وزارت بهداشت و تأیید بنیاد)
ز. برگزیدگان جشنواره های علمی، پژوهشی و فنّاورانه مورد تأیید بنیاد (مطابق مفاد آیین نامۀ شناسایی و تأیید جشنواره های ملّی)
ح. برگزیدگان مسابقه های قرآنی (مطابق مفاد آیین نامه پشتیبانی از برگزیدگان مسابقات قرآنی)، مشروط بر ادامه تحصیل در رشته های مرتبط
ط. برگزیدگان هنری و ادبی (مطابق مفاد آیین نامه پشتیبانی از برگزیدگان هنری و برگزیدگان ادبی کشور)، مشروط بر ادامه تحصیل در رشته های مرتبط
ی. برگزیدگان مسابقه های ملّی مهارت (مطابق مفاد آیین نامه پشتیبانی از برگزیدگان مسابقه های ملی و بین المللی مهارت)
ک. مخترعان برگزیده (مطابق مفاد آیین نامه شناسایی و پشتیبانی از اختراع های برگزیده)

تبصره 1: ارزیابی فعالیت های نخبگانی دانشجویان بر اساس فعالیت های فردی و گروهی آنان در حوزه های مختلف آموزشی، پژوهشی، فنّاورانه و فرهنگی مطابق با شیوه نامه ای است که به تصویب بنیاد می رسد.
تبصره 2 : تعداد برگزیدگان، نوع، میزان و شرایط اعطای جایزه ها سالانه از سوی بنیاد تعیین می شود.

مادّه 5: فرایند اجرا
بنیاد هرساله اطلاعات اولیه مربوط به دانشجویان مشمول این آیین نامه را در شش ماهه اول سال از مبادی ذی ربط دریافت و پس از بررسی و تطبیق آن با شرایط نهایی، فهرست برگزیدگان نهایی و جایزه های هریک را هم زمان با آغاز سال تحصیلی اعلام می کند.
تبصره 1: اجرای آیین نامه بر اساس شیوه نامه ای است که به تصویب بنیاد می رسد.
تبصره 2 : جایزه های بنیاد ترجیحاً از طریق مؤسسه های متبوعِ مشمولان آیین نامه، به آنان اعطا می شود.

مادّه 6: تصویب و اجرا
این آیین نامه مشتمل بر یک مقدمه، شش مادّه و چهار تبصره در تاریخ1393/2/31  به تصویب کمیسیون دائمی و مطابق مصوبۀ جلسه پنجم هیئت امنا (تبصره 1 مادّه 3 آیین نامه کمیسیون دائمی) در تاریخ1393/3/14 به تصویب هیئت امنای بنیاد ملّی نخبگان رسید و جایگزین «آیین نامه اعطای جوایز تحصیلی بنیاد ملّی نخبگان به دانشجویان نخبه و استعداد برتر»، موضوع مصوبه جلسه سی و هفتم کمیسیون دائمی هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان در تاریخ 1388/11/28، می شود و اجرای آن از تاریخ 1393/7/1 لازم است.

کلمات کلیدی: اعطای جایزه های تحصیلی به دانشجویان صاحب استعداد برتر