تب دنگی (Dengue fever) که به آن «تب استخوان‌شکن» هم می‌گویند، توسط پشه آئدس منتشر می‌شود و بیشتر در آب­وهوای گرمسیری و نیمه گرمسیری دیده می­شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره، اکثر افرادی که به دنگی مبتلا می‌شوند علائمی نخواهند داشت. اما برای کسانی که این کار را انجام می‌دهند، شایع‌ترین علائم تب بالا، سردرد، بدن‌درد، حالت تهوع و بثورات پوستی است. بیشتر آن‌ها در عرض 1-2 هفته بهتر می‌شوند. برخی از افراد مبتلا به دنگی شدید هستند و نیاز به مراقبت در بیمارستان دارند. در موارد شدید، دنگی می­تواند کشنده باشد. با اجتناب از نیش پشه به‌خصوص در طول روز می­توانید خطر ابتلا به دنگی را کاهش دهید. دنگی با داروهای ضد درد درمان می­شود زیرا در حال حاضر درمان خاصی وجود ندارد.

علائم بیماری

انتقال از انسان به پشه می­تواند تا 2 روز قبل از اینکه فردی علائم بیماری را نشان دهد و تا 2 روز پس از برطرف­شدن تب رخ دهد. اکثر افراد مبتلا به دنگی علائم خفیف یا بدون علائم دارند و در عرض 1 تا 2 هفته بهبود می­یابند. به‌ندرت، تب دانگ می­تواند شدید باشد و منجر به مرگ شود.

اگر علائم ظاهر شوند، معمولاً 4 تا 10 روز پس از عفونت شروع می­شوند و 2 تا 7 روز طول می­کشند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

- تب بالا (40 درجه سانتی­گراد / 104 درجه فارنهایت)؛

- سردرد شدید؛

- درد پشت چشم؛

- دردهای عضلانی و مفاصل؛

- حالت تهوع؛

- استفراغ؛

- تورم غدد؛

- کهیر.

افرادی که برای بار دوم آلوده می­شوند بیشتر در معرض خطر دنگی شدید قرار دارند.

علائم شدید دنگی اغلب پس از از بین رفتن تب ظاهر می­شود:

- درد شدید شکم؛

- استفراغ مداوم؛

- تنفس سریع و پی­در­پی؛

- خونریزی لثه یا بینی؛

- خستگی؛

- بی­قراری؛

- خون در استفراغ یا مدفوع؛

- بسیار تشنه بودن؛

- پوست رنگ‌پریده و سرد؛

- احساس ضعف؛

- افراد مبتلا به این علائم شدید باید فورا تحت مراقبت قرار گیرند.

- پس از بهبودی، افرادی که دنگی داشته­اند ممکن است برای چند هفته احساس خستگی کنند.

تشخیص و درمان

درمان خاصی برای دنگی وجود ندارد. تمرکز بر روی درمان علائم درد است. بیشتر موارد تب دنگی را می­توان در خانه با داروهای مسکن درمان کرد.

استامینوفن (پاراستامول) اغلب برای کنترل درد استفاده می‌شود. از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین اجتناب می‌شود زیرا می‌توانند خطر خونریزی را افزایش دهند.

برای افراد مبتلا به دنگی شدید، اغلب نیاز به بستری­شدن در بیمارستان است.

پیشگیری و کنترل

- پشه­هایی که دنگی را پخش می­کنند در طول روز فعال هستند.

با محافظت از خود در برابر نیش پشه با استفاده از موارد زیر خطر ابتلا به دنگی را کاهش دهید:

- لباس­هایی که تا حد امکان بدن شمارا بپوشاند؛

- پشه­بند در صورت خوابیدن در طول روز، به‌طور ایده آل تورهایی با مواد دافع حشرات اسپری شده است؛

- نصب توری برای پنجره­ها؛

- مواد دافع پشه (حاوی DEET، Picaridin یا IR3535)؛ و ذغال دودکننده پشه و بخارساز؛

- طلوع و غروب آفتاب که گزش پشه زیاد است، در مکان‌های آلوده قرار نگرفته و خود را در معرض هوای آزاد قرار ندهیم.

از ازدیاد و پرورش پشه می‌توان با موارد زیر جلوگیری کرد:

- جلوگیری از دسترسی پشه­ها به زیستگاه­های تخم­گذاری با مدیریت و اصلاح زیست­محیطی؛

- دفع صحیح زباله­های جامد و حذف زیستگاه­های مصنوعی­ای که می­توانند آب را در خود نگه‌دارند؛

- پوشاندن، تخلیه و تمیز کردن ظروف ذخیره آب خانگی به‌صورت هفتگی؛

- استفاده از حشره­کش­های مناسب در ظروف ذخیره آب در فضای باز.

اگر به دنگی مبتلا هستید، مهم است:

- مایعات زیاد بنوشید؛

- از استامینوفن (پاراستامول) برای درد استفاده کنید؛

- از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین خودداری کنید؛

- مراقب علائم شدید باشید و در صورت مشاهده علائم در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.

فهرست منابع:

کلمات کلیدی: دانشگاه سورهراهنمای علائم، پیشگیری و کنترل تب دنگی (Dengue fever)