منتظر باشید تا صفحه کامل بارگذاری شود
غیرفعال کردن حالت بارگذاری
×

مشاهده خبر

به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره_ دومین نشست موسیقی روز چهارم با عنوان «بهاران خجسته باد(موسیقی انقلاب و سیر تحول آن)» و حضور دکتر محمدعلی شکوهی مدرس دانشگاه و آهنگساز، استاد محمد گلریز خواننده سرودهای انقلابی  با میزبانی سید امین موسوی ، روز سه‌شنبه 25 فروردین‌ماه ۱۴۰۰ ساعت17 الی 19 به صورت مجازی در دانشگاه سوره برگزار شد.

در ابتدای این جلسه، محمدعلی شکوهی در مورد ماهیت و چگونگی وقوع یک انقلاب توضیح داد و عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین نظریه‌هایی که در این مورد مطرح شده،  نظریه مارکس است که معتقد به نوعی سیر مراحل تاریخی و در نهایت وقوع انقلاب است که با شکل‌گیری و وقوع انقلاب اسلامی ایران منطبق نیست.

وی افزود: خودجوش بودن از مهم‌ترین ویژگی سرودهای انقلابی در دوران مبارزه است که این ویژگی در دوران پیروزی وتثبیت انقلاب تغییر می‌کند و در این دوران موسیقی به صورت حرفه‌ای‌تر و بنا به نیاز روز جامعه شکل می‌گیرد و برخلاف خودجوش بودن دوران قبلی، در این دوران سازمان یافته می‌شود.

شکوهی در ادامه عواملی را که در محتوا، ساخت و تولید موسیقی انقلاب تأثیرگذار بودند عنوان کرد و گفت: این عوامل، پیروزی انقلاب با رهبری امام خمینی(ره)، جنگ، وقایع سیاسی، محدودیت‌ها و تنگ نظری‌های موجود در اوایل انقلاب،  نقش موثر هنرمندان در شعر و موسیقی، بعلاوه نقش نهادها و سازمان‌های دولتی یا بخش خصوصی را در بر می‌گیرد.

وی همچنین خاطرنشان کرد: در سروده‌های بعد از انقلاب به واسطه جنگ، موسیقی‌های نظامی و نوحه‌ها نیز وارد عرصه شدند . 

شکوهی وقایع سیاسی را عامل دیگری در ظهور موسیقی دانست،  وی همچنین گفت: ما در موسیقی قبل از انقلاب، موسیقی حماسی به این شکل گسترده نداشتیم؛ جامعه بعد از انقلاب، دریافت که موسیقی می‌تواند کاربرد سالمی داشته باشد و با مشکلات و نیازهای دیگر مردم نیز همراه شود و تنها معطوف به فضای فاسدِ قبل از انقلاب نیست، هرچند که همه انواع موسیقی قبل از انقلاب بد نبودند و موسیقی جدی نیز در این حوزه داشتیم.

وی اذعان کرد: از اوایل اسلام احتیاط‌هایی نسبت به موسیقی مبنی بر این‌که به چه شکلی در جامعه باید عرضه شود، وجود داشت و در اوایل انقلاب نیز شاهد نظریات مختلف و حتی افراط‌کاری‌هایی هم در این زمینه هستیم؛ ما نه تنها در مذهب شیعه بلکه در اهل تسنن نیز دیدگاه‌های بسیار سختی نسبت به موسیقی داریم به طوری که برخی از علمای مشهور آن‌ها موسیقی را هم‌ردیف با شراب و زنا دانسته‌اند؛ اما آنچه در شیعه مطرح شده منطقی‌تر است چنان‌که نظر شخص خود امام خمینی( ره ) در توسعه موسیقی بعد از انقلاب بسیار مهم و تأثیرگذار بود.

شکوهی در ادامه جلسه، شکل‌گیری ونقش سازمان‌های دولتی موسیقی مانند وزارت ارشاد، صداوسیما، آموزش و پرورش و همچنین از ارگان‌ها و بخش‌های خصوصی همچون حوزه هنری سازمان تبلیغات، انجمن موسیقی ایران و خانه موسیقی توضیح داد و گفت: هر کدام از این نهادها در گسترش  و هویت بخشیدن به موسیقی بعد از انقلاب نقش به‌سزایی داشتند.

شکوهی در ادامه در خصوص فعالیت ارکستر سمفونیک و شرایط کاری نوازندگان گفت: از اقدامات مهم در بعد از انقلاب حفظ و احیائ ارکستر سمفونیک بود، حتی رسمی شدن خیلی از نوازنده‌های ارکسترسنفونیک در وزارت ارشاد  بعد از انقلاب اتفاق افتاد.

وی همچنین افزود: سال  1364 که همزمان با اوج جنگ بود، شاهد برگزاری جشنواره موسیقی در کشور بودیم و عالی‌ترین کارهای ساخته شده در همان دهه اول و دوم انقلاب بود که با اوج محدودیت و کمترین امکانات شروع شد و در جشنواره پنجم در طرحی به نام نوار سال، آثار ده سال موسیقی انقلاب شناسایی و هنرمندان آن مورد تجلیل قرار گرفتند و این علی‌رغم صحبت‌هایی هست که از منفعل شدن شرایط موسیقی در ایام بعد از انقلاب می‌شنویم .

شکوهی خاطرنشان کرد: حوزه بین‌المللی موسیقی از کارهای مهم بعد از انقلاب است که موسیقی ما در مجامع جهانی حاضر شد. و بسیاری از نوازندگان موسیقی دستگاهی و نواحی ما در کشورهای گوناگون به اجرای برنامه پرداختند و بدون استثنا در هر کشوری که این برنامه‌ها اجرا می شدند، مورد اسقبال و تجلیل قرار می‌گرفتند.

در ادامه‌ی این نشست نیز، محمد گلریز ضمن ارائه تعریفی از هنر و اهمیت آن، به ضرورت انجام کارهای پر محتوای فرهنگی اشاره کرده و به توصیه رهبری برای پرداختن به مسائل فرهنگی پرداخت.

 وی همچنین در ادامه وضع نا به سامان کنونی موسیقی کشور را مورد توجه قرار داد و با تأکید بر این‌که برای سالم‌سازی موسیقی فعلی باید تلاش شود گفت: ما اکنون فرصت این را داریم تا همچون گذشته پاسخگوی موسیقی در عرصه‌های جهانی باشیم.

 

 

 

اشتراک در:

کلمات کلیدی: نشست موسیقی «بهاران خجسته باد (موسیقی انقلاب و سیر تحول آن) »، هفته هنر انقلاب اسلامی، دانشکده هنر، معاونت پژوهشی، دانشگاه سوره

نظر خود را بنویسید