کارگاه آموزشی متاورس، زیست بوم آینده: ضرورتها با حضور دکتر سیدمرتضی موسویان (عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما و رئیس هیات مدیره انجمن سواد رسانهای ایران) روز سهشنبه 8 آبانماه جاری در دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه بینالمللی سوره، به نقل از دانشکده فرهنگ و ارتباطات دکتر موسویان در ابتدا با تاکید بر سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی برای ضرورت تغییر ادبیات زیرساختی کشور در حوزه جامعه شبکهای عنوان کرد: امروز باید افتخار کنیم که رهبر معظم انقلاب اسلامی در رابطه با زیستبوم جدید به انقلاب صنعتی اشاره کرده و پدیده توسعه را با این مثال توضیح دادهاند. موضوع شبکههای ملی و فضای مجازی یکی از مهمترین برنامههای کشورهای مختلف است. امروز بعد از آمریکا، کشور چین کاملترین شبکه ملی خود را دارد و دیگر کشورها نیز به دنبال این موضوع هستند. در ایران نیز با وجود آنکه کاستیهایی وجود داشته، اما به دنبال ایجاد شبکه ملی هستیم که البته هنوز چنین برنامهای به طور کامل رقم نخورده است.
رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانهای ایران تصریح کرد: با ورود مدرنیته و صنعت به کشور باید به سمتی حرکت میکردیم که مناسبات ما در اداره امور در فرهنگ، ادبیات، مدیریت و ... دچار تحول میشد که چنین تغییری رخ نداد. به همین صورت در رابطه با جهش از جامعه صنعتی به جامعه اطلاعاتی نیز جامعه ما باید متحول شود که تاکنون نیز چنین اتفاقی رخ نداده است. وی با بیان اینکه باید عقبافتادگی از جامعه اطلاعاتی جبران شود، بیان کرد: البته امروز در حوزه جامعه دانشی قرار داریم که در این زمینه باید به حوزه دانشبنیان پرداخته و به لبه دانش روز جهانی دست پیدا کنیم. در چنین جامعهای باید در تمامی حوزههای علمی به لبه دانش رسیده و به توسعه کامل و بهروز برسیم. چالش ایجاد کردن در جهت رفتن به سمت جلو شاکله این جامعه است و باید بدان بپردازیم، البته به چالش کشیدن همه چیز در این شرایط نادرست است و باید به چالشهایی بپردازیم که ما را به سمت توسعه سوق میدهد.
موسویان گفت: در جامعه دانشی با بسیاری از موارد جدید مواجه هستیم، اما جامعه مجازی نیز جامعهای است که نوعی جامعه شبکهای است و جامعه ما نیز باید در این زمینه دچار تحول عمیق شده و پیوستهای مربوط به این فضا را در حوزههای مختلف در اختیار داشته باشد. در جامعه شبکهای دسترسی داشتن، یک اصل و نوعی وجوب بسیار مهم است. جامعه شبکهای زمانی میتواند به مردم خدمات دهد که به اطلاعات ایشان دسترسی داشته باشد. وی ادامه داد: لذا در بحث مربوط به جامعه شبکهای اولین اصل، دسترسی به اطلاعات است. در حوزه جامعه شبکهای با مجموعهای شامل شبکه و زیرساخت، قدرت پردازش، هوش مصنوعی، شبیهسازی محیط و شبیهسازی حواس انسان مواجه هستیم که باید به صورت ویژه به هر یک از آنها پرداخته شود.
موسویان بیان کرد: استفاده از فناوریهای جدید به صورت روزانه در جهان سادهتر میشود. امروز سازمانهای مختلف میتوانند برنامهها و فعالیتهای خود را به راحتی از طریق شبکههای مختلف و برنامههای نرمافزاری اجرا کنند. این موضوع در حوزههای خبری نیز کاملاً مشهود است و امروز روزنامهنگاران و خبرنگاران میتوانند از طریق برنامههای مختلف نرمافزاری فعالیتهای خود را به خوبی پیش ببرند.
رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانهای ایران گفت: باید بدانیم که استفاده از فناوری روز به روز در جهان راحتتر میشود. لذا در بحث کلی باید بدانیم که هر چیزی انسان بخواهد، امروز در حوزههای مختلف فناوری و نرمافزاری در دسترس او قرار دارد. در رابطه با شبیهسازی محیط نیز باید گفت که امروز در جهان به نقطهای رسیدهایم که دانشمندان از طریق هوش مصنوعی و فضای مجازی نسبت به شبیهسازی محیط اطراف مردم اقدام میکنند.
وی با بیان اینکه استفاده از فناوری هر روز سادهتر میشود، افزود: در جهان امروز همه چیز شبیهسازی میشود. انسان امروزی در محیط اطراف و دنیای سه بعدی که برای خود ساخته است، به دنبال دستیابی به راحتی و سادگی بیشتر در امور مختلف اجتماعی است. امروز تمامی حواس انسان در حال شبیهسازی شدن است. باید اذعان کرد که بشر روزی چنان رشد خواهد کرد که دیگر نیازی به ادوات واسطهای ندارد.
موسویان تصریح کرد: یکی از مهمترین موضوعات زندگی انسان، سخن گفتن با خدا و به یاد او بودن است. مهمترین الزامات جامعه شبکهای شامل عدالت، برابری و دسترسی اطلاعات است. امروز بسیاری از جوانان جامعه از طریق فضای مجازی به جایی رسیدهاند که بسیاری از برنامههای دینی و مذهبی را به راحتی در اختیار جامعه قرار دادهاند.
رئیس هیئت مدیره انجمن سواد رسانهای ایران در پایان این نشست اظهار کرد: امروز بسیاری از جوامع جهان به دنبال کارهای شبکهای هستند. متأسفانه جامعه ما کار شبکهای و فرهنگ شبکهای را نمیداند و باید در این زمینه فرهنگ بومی خود را ایجاد کند. یکی از لوازم مؤثر برای توسعه در حوزههای مختلف دارا بودن دانش روز است. امروز در حوزه جامعه شبکهای نیازمند تغییر در ادبیات زیرساختی هستیم.
خبر: زهرا کرامت
نظر خود را بنویسید