به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره، به همت دانشکده معماری و شهرسازی سوره و با همکاری معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه، وبیناری تحت عنوان "روند بازسازی خانه میرزا سلیمان خان اصفهان" با ارائه مهندس محمدمهدی کلانتری، روز سهشنبه ۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۰ ساعت 14 الی 16 بهصورت مجازی برگزار شد.
محمدمهدی کلانتری متولد سال ۱۳۶۴ در اصفهان است.
وی مدرس دانشگاه سوره و دانشگاه معماری و هنر پارس تهران است. او کاردانی مرمت و حفاظت بناهای تاریخی از موسسه آموزش عالی بزرگمهر اصفهان، کارشناسی ناپیوسته مرمت و احیای بناهای تاریخی از موسسه آموزش عالی آپادانا شیراز، کارشناسی ارشد مرمت و احیای بناها و بافتهای تاریخی از دانشگاه علم و صنعت تهران و اکنون دانشجوی دکتری مرمت و احیای ابنیه و بافتهای تاریخی در دانشگاه علم و صنعت است.
کلانتری ابتدای جلسه دربارهی عمارت میزرا سلیمان خان توضیح داد: نام اصلی عمارت، عمارت میزرا سلیمان خان راه نجات است(نام دیگر عمارت قصر سلیمان و نام تجاری آن عمارت نمکدان است).
موقعیت این عمارت در اصفهان، میدان نقش جهان، گذر پشت مطبخ است. مساحت زمین ۶۰۰ متر و در دوره پهلوی اول(حدفاصل ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۴ شمسی) ساخته شده است.
سبک معماری عمارت؛ کوشک، برونگرا، نئوکلاسیک اروپایی و مصالح آن لاشه سنگ و شفته آهک، آجر و ملات گچ، خشک و ملات گل و چوب است.
وی در ادامه افزود: عمارت میرزا سلیمان خان از ابتدای سال ساخت تا سال ۱۳۸۰ بهصورت مسکونی بود و از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۶ متروکه بود و از پاییز ۱۳۹۶ تا تابستان ۱۳۹۷ مرمت و احیا شد، اکنون به مکان گردشگری شامل کافه، رستوران و گالری تبدیل شده است.
کلانتری موارد مهم در مرمت و احیای راه نجات را به شرح ذیل نام برد:
۱_حفظ اصالت بنا در سازه و نظام قضایی؛
۲_ کمترین دخل و تصرف در پلان طبقات؛
۳_بازسازی پنجرههای حذف شده در تعمیرات اشتباه گذشته و ایجاد نورگیری مناسبتر؛
۴_مرمت تیرهای چوبی در سقف بنا و جابهجایی با چوبهای سالم؛
۵_ مرمت کره چینیهای درها و پنجرههای بنا؛
۶_ اتصال لوله به ناودانها برای هدایت آب باران از پای دیوار به چاه وسط حیاط؛
۷_ اندود کردن کامل تمام دیوارها با ملات گچ؛
۸_ توجه به قابلیتهای حیاط بزرگ بنا برای فضاسازی جهت استفاده رستوران و کافیشاپ؛
کلانتری درباره بافت دولت خانه صفوی شهر اصفهان در گذر تاریخ افزود: مقر حکومتی یا دولت خانه شهر اصفهان در عصر صفویه در حدفاصل میدان نقش جهان تا خیابان چهارباغ قرار داشته و شامل کاخها، عمارتها، تالارها و باغهای بسیار باشکوهی بوده است. متأسفانه بسیاری از این بناها و باغها در گذر زمان و بهخصوص در دوره قاجاریه به دستور مسعود میرزا، پسر ناصرالدین شاه نابود شده و امروزه تعدادی از آنها به صورت پراکنده در این بافت حفظ شده است. آثار حفظ شده از زمان صفویه در این بافت ارزشمند عبارتانداز: کاخ عالی قاپو و مجموعه میدان نقش جهان، کاخ و باغ چهلستون، کاخ هشت بهشت و باغ بلبل، تالار اشرف و تالار تیموری.
وی در آخر تصاویری از قبل و بعد مرمت عمارت میرزا سلیمان خان نشان داد و از اساتید خود قدردانی و تشکر کرد.
در انتهای وبینار، سوالات دانشجویان مطرح شد و به تمامی آنها پاسخ داده شد.
نظر خود را بنویسید