منتظر باشید تا صفحه کامل بارگذاری شود
غیرفعال کردن حالت بارگذاری
×

مشاهده خبر

دکتر محمد حسین ساعی رئیس دانشگاه بین‌المللی سوره در «نخستین همایش ملی هنر انقلاب اسلامی» گفت: متأسفانه باید اعلام کنم که در چهل‌وهفتمین سالگرد انقلاب، این نخستین همایشِ دارای هویت دانشگاهی در حوزه هنر انقلاب اسلامی است. هرچند پیش‌تر، همایش‌هایی با موضوع هنر انقلاب برگزار شده بود، اما هیچ‌کدام شأنیت دانشگاهی نداشتند. 

به گزارش روابط عمومی دانشگاه بین المللی سوره، این همایش به همت دانشگاه بین المللی سوره و با همکاری سایر دانشگاه ها و پژوهشگاه ها در فرهنگستان هنر برگزار شد. این همایش با حضور رئیس شورای انقلاب فرهنگی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی دیگر از استادان و پژوهشگران و به میزبانی فرهنگستان هنر برگزار شد. 

 

دکتر محمدحسین ساعی رئیس دانشگاه بین‌المللی سوره در ابتدای سخنانش از عدم پرداخت نظری به مقوله هنر اسلامی طی سالیان گذشته اینطور گفت: پس از انقلاب اسلامی کار جدی نظری و مطالعاتی درخصوص هنر و ادبیات انقلاب اسلامی صورت نگرفته است. به پیشینه که رجوع می‌کنیم، مشاهده می‌کنیم که ما اولین همایش دارای نمایه علمی در موضوع هنر انقلاب اسلامی هستیم که استقبال ویژه ای از آن شد. علاوه بر این، در چهل و هفت سال گذشته در دانشگاه‌های ما به این موضوع با این عنوان پرداخته نشده، یا دست کم عناوین مختصری در این حوزه تولید شده و یا در قالب‌های عمومی‌تر در دانشگاه‌ها و در فرمت دانشگاهی به آن پرداخته شد.

وی در ادامه به مردمی‌تر شدن فضای دانشگاه‌ها اشاره کرد و افزود: تحولات جدی دیگری بعد از انقلاب در حوزه هنر، رسانه، معماری و ادبیات داشتیم که در جای خود قابل مطالعه است. همچنین در همه حوزه‌ها جهش‌های چندبرابری داشتیم. روند رشد خیلی از این شاخص‌ها پیش و پس از انقلاب وجود داشته؛ در این میان، روند پیش از انقلاب نگران کننده بود اما بعد از انقلاب روند رشد فزاینده‌ای در بسیاری از رشته‌ها داریم.

وی در ادامه بیان کرد: دغدغه‌ طراحی این همایش این است که در این حوزه‌ها، مطالعات در هنر معاصر کم بوده. تجربه‌هایی که در شعر و هنر و گرافیک بوده، پربار است و مطالعه آن نیز جذاب خواهد بود؛ ولی در حوزه‌های دیگر مثل معماری و شهرسازی کمتر به آن پرداخته شده است. این همایش حتی می‌تواند برای خارج از مرزهای ایران نیز جذب شوند.

رئیس دانشگاه بین‌المللی سوره به آثار و نتایج به دست آمده از همایش‌ها اشاره و خاطرنشان کرد: خوشبختانه استقبال چشمگیری نسبت به همایش‌ ملی هنر انقلاب وجود داشته که منجر به چاپ کتابی در این زمینه شده. همچنین برای توسعه بیشتر در این حوزه پیشنهاد تأسیس پژوهشگاه را داده ایم.

 

دانشگاه، جایی برای بازشناسی هنر انقلاب

ساعی با تأکید بر ظرفیت دانشگاه‌ها برای تحلیل علمی هنر انقلاب خاطرنشان کرد: حتی اگر به‌عنوان یک دانشگاهی خالص و بدون داوری ارزشی به موضوع بنگریم، ظرفیت‌های بسیاری برای کار علمی در این حوزه می‌یابیم. متأسفانه گاه قدر آنچه داریم را نمی‌دانیم؛ مانند ماهی‌ای که در آب است و آب را نمی‌بیند.

ساعی ادامه داد: از یک سو خوشحالیم که این باب گشوده شد و از سوی دیگر متأسفیم که ۴۷ سال طول کشید تا چنین برنامه‌ای برگزار شود. در دوره جدید مدیریت دانشگاه، احساس کردیم که برای تربیت هنرمند انقلاب اسلامی، باید محتوای مناسبی در اختیار دانشجویان قرار گیرد؛ اما محتوای آماده‌ای وجود نداشت. از همان سال اول، به بهانه هفته هنر انقلاب اسلامی، که به برکت خون شهید آوینی پایه‌گذاری شده، همایش‌هایی برگزار کردیم.»

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: در چهار دوره از این همایش‌ها، بیش از ۱۰۰ اندیشمند و متفکر شرکت کردند. خروجی نشست‌های سال اول به همت آقای دکتر فهیمی‌فر به‌صورت کتاب منتشر شد و با استقبال خوبی نیز روبه‌رو شد. این بازخورد باعث شد که به این نتیجه برسیم که ظرفیت لازم برای برگزاری همایشی علمی با قالب و استانداردهای دانشگاهی وجود دارد.

وی گفت: در ابتدا پیش بینی می‌کردیم حدود ۳۰ تا ۴۰ مقاله دریافت کنیم، اما همین تعداد برای شروع کفایت می‌کند. برگزاری این همایش را آغازی می‌دانیم برای جدی‌تر شدن مواجهه دانشگاهی با هنر انقلاب اسلامی.

استقبال بی‌سابقه از همایش هنر انقلاب اسلامی

رئیس دانشگاه بین المللی سوره با اشاره به استقبال گسترده از نخستین همایش دانشگاهی هنر انقلاب اسلامی گفت: استقبال از این همایش، فراتر از انتظار ما بود. بیش از ۱۸۰ چکیده مقاله به دفتر همایش ارسال شد. با توجه به سرعت عمل ما در اطلاع‌رسانی، اگر زمان بیشتری در اختیار داشتیم، این عدد به بیش از ۲۵۰ چکیده می‌رسید. وی ادامه داد: این استقبال نه‌تنها برای ما غافلگیرکننده بود، بلکه مسیر پیش‌روی همایش را نیز برای‌مان روشن‌تر کرد. به همین دلیل، تصمیم داریم این همایش را ادامه دهیم و ایستگاه بعدی را چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۴۰۷ قرار داده‌ایم. امیدواریم در آن سال، نخستین محصولات علمی و محتوایی مرتبط با هنر انقلاب اسلامی را رونمایی کنیم.

تأسیس پژوهشکده هنر انقلاب در دستور کار

ساعی با اشاره به نیاز به نهادسازی علمی در این حوزه اظهار داشت: با توجه به این استقبال، به فکر تأسیس یک پژوهشگاه یا حداقل پژوهشکده در حوزه هنر انقلاب اسلامی افتاده‌ایم. در حال حاضر حدود ۲۰۰ نفر از اندیشمندان و پژوهشگران فعال در این حوزه، از دل این همایش‌ها و نشست‌ها شناسایی شده‌اند. هدف ما این است که این ظرفیت علمی را در قالبی سازمان‌یافته گردآوریم و از آن بهره‌برداری کنیم.

راه‌اندازی نشریه علمی و تدوین دانشنامه هنر انقلاب

وی در ادامه افزود: در نظر داریم طی دو سال آینده نشریه‌ای علمی با موضوع هنر انقلاب اسلامی راه‌اندازی کنیم. همچنین تدوین دانشنامه‌ای در این حوزه را در دستور کار قرار داده‌ایم. می‌دانم که این کار، بسیار بزرگ و سنگین است، اما با توجه به حمایتی که تاکنون دریافت کرده‌ایم، امیدواریم نخستین نتایج آن را در پنجاهمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ارائه کنیم.»

رئیس دانشگاه بین‌المللی سوره با قدردانی از همه دست‌اندرکاران برگزاری همایش گفت: از همه عزیزانی که در برگزاری این رویداد نقش داشتند تشکر می‌کنم. دانشگاه بین‌المللی سوره علی‌رغم کمبود امکانات و زیرساخت‌ها، با همکاری دوستان حوزه هنری و سازمان تبلیغات اسلامی، توانست این رویداد را برگزار کند.

گزارش: مبینا زیادی

 

اشتراک در:

کلمات کلیدی: دانشگاه سورهرئیس دانشگاه بین المللی سوره: نخستین همایش دانشگاهی هنر انقلاب پس از ۴۷ سال

نظر خود را بنویسید