منتظر باشید تا صفحه کامل بارگذاری شود
غیرفعال کردن حالت بارگذاری
×

مشاهده خبر

دانشگاه سوره امسال بیست و پنجمین سال تاسیس خود را جشن گرفته است. ربع قرن فعالیت، این دانشگاه را امروز به دانشگاهی تبدیل کرده است که در کارنامه اش می تو اند ادعا کند به اصلی ترین هدف خود " شناسایی و احیای هنرهای دینی و ملی و مذهبی، تربیت و تعلیم هنرمندان خلاق مورد نیاز کشور، تلاش برای توسعه کاربرد هنر و انتقال هنر به متن جامعه و تلاش برای تجلی ارزش های انقلاب اسلامی به وسیله هنر " با رویکردی برگرفته از فضای فرهنگی هنری انقلابی " و با اندیشه دورنگرانه پرورش و تربیت هنرمندان دینی و به عبارتی اشاعه ارزش های دینی و مذهبی در آثار هنری " عملا تا حدود قابل توجهی عینت و حیات بخشیده است.

  دانشگاه سوره به عنوان یکی از موسسه های آموزش عالی در زیر مجموعه سازمان تبلیغات اسلامی و تحت نظارت و اشراف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از سال 1372 با جذب دانشجو در هشت رشته تحصیلی فرهنگی و هنری با عنوان " موسسه آموزش عالی سوره " در مقاطع کاردانی و کارشناسی کارش را شروع کرد

 سوره، در سال 1376 با فعالیت چشمگیری که دانشجویان آن در سایه مساعی هیأت علمی و مدیریت دانشگاه صورت دادند، از موسسه نوع دوم به نوع اول ارتقاء یافت و مدارک تحصیلی دانشجویان آن توسط وزارت علوم به رسمیت شناخته شد

 سوره در 28 اسفند ماه سال 1389 با موافقت وزارت علوم به " دانشگاه " ارتقاء یافت. سوره در حال حاضر سه دانشکده هنر، فرهنگ و ارتباطات و معماری که جملگی به تایید شورای گسترش آموزش عالی رسیده ، می باشد.

 سوره از زمان تاسیس تاکنون هشت رییس و یا سرپرست داشته است که عمرریاست برخی از آنها به چند ماه نیز نرسید، تا اینکه قرعه به نام دکتر " محمد روشن " حقوق دان، استاد حقوق، معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه شهید بهشتی، دوره ای معاون وزیر علوم و دارای 14 مجلد کتاب و بیش از یکصد عنوان مقاله علمی و پژوهشی افتاد که تا به امروز 12 سال و شش ماه بر سوره ریاست کرده است که از این حیث بعد از دکتر "هادی ندیمی" رییس دانشگاه شهید بهشتی، با سابقه ترین رییس دانشگاه کشور در دانشگاه های غیر دولتی  است. دانشگاهی ها اتفاق نظر دارند که یک دلیل اصلی موفقیت های سوره، همین ثبات مدیریت در آن بوده است.

 با دکتر روشن در بیش از دو ساعت گفت و گو در اتاق کارش در ساختمان مرکزی دانشگاه سوره که عکس رؤسا و سرپرست های قبلی دانشگاه درست مقابل میز کار او روی دیوار قرار دارد وحتما هر روز بارها آنها را می بیند،  ابتدا می پرسم:  آقای دکتر! 12 سال است شما رییس دانشگاه سوره هستید، از کجا شروع کردید و الان کجایید ؟

 او قبل از پاسخ ماشین حسابی را در دست می گیرد و شروع به جمع و تفریق می کند و می گوید: تا امروز دقیقا 12 سال و 6 ماه!  

-         درابتدای سال 1385 به دعوت حجت الاسلام و المسلمین دکتر " سید مهدی سید خاموشی " رییس وقت سازمان تبلیغات اسلامی و عضو کنونی هیأت امنای این سازمان منصوب مقام معظم رهبری به دانشگاه سوره آمدم. قرارمان از اول یک دوره سه ساله بود که چون دوره ریاست دکتر خاموشی تمدید شد و ادامه یافت، با اصرار او در ریاست دانشگاه ماندم

-           خوب!  به شما برای این دوره طولانی از مدیریت تبریک می گویم و به عنوان یک دانشگاهی معتقدم همین ثبات مدیریت یکی از عوامل اصلی توسعه کمی و کیفی سوره بوده است!  الان بعد از 12 سال و شش ماه ریاست احساس خستگی نمی کنید؟

-         وقتی موفقیت های سوره را می بینم، و جوان هایی را می بینم که به عنوان خروجی دانشکده های دانشگاه درعرصه های مختلف می درخشند، بسیار خوشحال می شویم. وقتی فقط دو دانشجو و فارغ التحصیل سوره از جشنواره فیلم فجر ۱۳ جایزه برای فیلمشان دریافت می کنند و در دوسال  متوالی نیز سوره ای ها نفرات اول دریافت جایزه از این جشنواره می شوند  و یا وقتی انبوه جوایز دیگر دانشجویانم را در رشته های دیگر می بینم، متوجه می شویم به راحتی می توانند استعدادها و آموخته های خود را به جامعه نشان دهند و جذب بازار کار شوند و در خدمت اهداف عالی انقلاب اسلامی قرار گیرند، خستگی معنی پیدا نمی کند.

-            آقای دکتر! به عنوان یک درس خو انده سوره، یک مدرس در دانشکده فرهنگ و ارتباطات و روزنامه نگار اجازه بدهید وقتی شما از موفقیت های دانشجویان هنری می گوید، " حسودی" کنم و یادآوری کنم که " بچه های دانشکده فرهنگ و ارتباطات "  و معماری هم موفقیت های بی شماری داشته اند!  

-         دقیقا! من خوشحالم که دانشجویان ما در همه ی رشته ها و دانشکده ها، جزو پیشتازان رشته های خود در مسابقات و جشنواره ها و فستیوال ها نه فقط در داخل، بلکه حتی در خارج از کشور بوده اند.

 ساختمانی که الان محل استقرار سازمان مرکزی دانشگاه سوره و همچنین دانشکده هنر این دانشگاه در خیابان آزادی تهران است، پیش از انقلاب محل یک کارخانه و دستگاه اداری آن بوده است که برای فعالیت دانشگاهی بازسازی و مناسب سازی شده است.

 دکترروشن با تقدیر از رؤسا و سرپرستان قبلی دانشگاه برای توسعه کمی و همینطورکیفی فیزیکی آن می گوید: فضاهایی که در گذشته در اختیار دانشگاه بود، خیلی مناسب کارنبود. هر یک از رؤسا و سرپرستان دانشگاه به فراخور امکانات و بضاعت های دانشگاه برای بهبود فضای کاری و درس تلاش کردند تا به اینجا رسیدیم و موضوع بهبود بیشتر فضای کنونی نیز همواره مورد توجه بوده است.

 دانشگاه سوره یک  دانشگاه غیر دولتی و غیر انتفاعی است و این به آن معنای است که دانشگاه در بودجه اش باید خود کفا باشد، از دکتر روشن می پرسم : هزینه های دانشگاه الان چطور تامین می شود ؟

-         به جز دوره ای که سازمان تبلیغات اسلامی کمک هایی به دانشگاه سوره می کرد، در همه ی سال های دانشگاه واحدی خود کفا بوده است که بودجه خود را از محل شهریه های دانشجویی تامین می کرده است.

-           خوب آقای دکتر اجازه بدهید برگردیم به شرایطی که شما دانشگاه را تحویل گرفتید. دانشگاه کجا بود و الان کجاست ؟

-         در سال 1385 که به سوره آمدم اولین اقدامم سازمان دادن به نظام هیأت علمی دانشگاه بود. در همان ابتدا با تکمیل مدارک فردی و علمی و سوابق مدرسین و جلب نظر وزارت علوم برای 19  نفر از مدرسین حکم کارگزینی مورد تایید وزارت علوم صادر شد. برخی از رشته های درسی برای یک بار پذیرش دانشجو مجوز داشتند که هر سال باید تمدید می شد  با تلاش هایی که صورت گرفت شورای گسترش دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی مجوز دائمی به آنها داد.از ابتدای کار نگاه ویژه ای بخصوص با عنایت به هرم سنی جمعیت کشور و متقاضیان تحصیلات دانشگاهی به تحصیلات تکمیلی داشتیم و توانستیم در مهرماه  سال 1385 با کسب مجوز دوره های کارشناسی ارشد را درسه دانشکده دانشگاه راه اندازی کنیم.

-           آقای دکتر! جنابعالی در سال های اخیردوره ای هم معاون وزیر علوم بودید،آیا به این هم اندیشید که در سوره دوره های دکتری هم دایر کنید ؟

-          بله!  الان هم درخواست هایی در وزارت علوم داریم که پیگیر آنها هستیم. در همین راستا با توجه به نیازهای علمی و نبود دوره های دکتری برای برخی رشته های بخصوص هنری در داخل کشور، تفاهم نامه هایی با شماری از دانشگاه های معتبر خارجی در کشورهایی مثل ایتالیا، روسیه، ترکیه و آلمان داشته ایم و افرادی را هم برای طی دوره دکتری و سپس ملحق شدن به سوره به عنوان عضوهیأت علمی اعزام کرده ایم. با این همه برای تشکیل دوره های دکتری بویژه برای رشته هایی که این سطح را در ایران نداریم، تلاش می کنیم و پیگیر درخواست هایمان از وزارت علوم و شورای گسترش دانشگاه ها هستیم.

-           بفرمایید با توجه به نبود و یا کمبود استادان برخی رشته ها در ایران، این کمبودها را چگونه رفع کردید و یا خواهید کرد ؟

-          استادان کنونی دانشکده های دانشگاه همگی از چهره های برجسته و شاخص رشته های خود هستند که اغلب هم دوره های عالی دانشگاهی را در داخل و یا خارج ازکشور طی کرده اند. آن دسته از افرادی که مدرک دانشگاهی مناسب نداشتند و اصطلاحا به آنها "خبرگان بدون مدرک "گفته می شود، با تاییدصلاحیت توسط دانشکده ها، دانشگاه و وزارت خانه های علوم و فرهنگ و ارشاد اسلامی مدرک معادل گرفته اند و از این حیث می توانم مدعی شوم که " مدرسین سوره بسیار توانمند، با تجربه و عالم به کار هستند. "

ما همزمان با تلاش های خودمان در داخل دانشگاه برای ارتقای کیفی آن، از همه ظرفیت های داخلی و خارجی ممکن هم استفاده کرده و می کنیم.

 در عرصه هنر اینک قراردادها و تفاهم نامه های بسیاری با دانشگاه های خارجی داریم که بموجب آن مثلا با آلمانی ها، دانشجویان ما کار مشترک فیلم سازی انجام می دهند، به این ترتیب که دانشجویان ما به آلمان می روند و در آنجا با دانشجویان آلمانی فیلم می سازند و متقابلا دانشجویان آلمانی به ایران می آیند و با کمک دانشجویان ما فیلم درست می کنند. دراین راستا هم تبادل تجربه و امکانات و دانش می شود و هم اینکه دانشجویان دو طرف امکان می یابند با کشور میزبان و فرهنگ  هنر آن آشنا شوند.

 وقتی سخن از کار مشترک دانشجویان ایرانی و آلمانی می شود، دکتر روشن آهی بلند می کشد و از شهید دکتر " حسین فهیمی " جانباز جنگ تحمیلی و مدیرگروه فیلم و سینما در دانشکده هنر دانشگاه یاد می کند و با این تاکید که " اصرار می کنم حتما در مصاحبه به خدمات بسیار او و از جمله همین دوره مشترک با آلمانها  اشاره کنید "  می گوید: برای تاسیس برخی رشته های هنری در دانشگاه، بخصوص دوره های تکمیلی شهید جانباز فهیمی با همه ی مشکلاتی که در تردد داشت، تلاش فوق العاده کرد تا جایی که می توانم اقرار کنم اگر این تلاش ها نبود، شاید فرجامی برای برخی های رشته های الان دایر، فراهم نمی آمد.

 شهید دکتر فهیمی استاد راهنمای مصاحبه گر نیز بود. دراینجای مصاحبه برای دقیقه ای سکوتی سنگین حاکم می شود و هم دکتر روشن و هم مصاحبه گر به یاد شهید دکتر فهیمی فاتحه ای قرائت می کنند و دکتر روشن در حالی که همچنان بغض در گلو دارد، ادامه می دهد: برای تقویت هیأت علمی دانشگاه در تفاهم نامه هایی که با دانشگاه های خارجی داریم، به چند نفری بورسیه دادیم که با اتمام تحصیلات خود، الان درهیأت علمی دانشکده های دانشگاه فعالیت دارند.

 از جمله دانشگاه هایی که سوره با آنها قراردادهای همکاری دارد، می توان به  دانشگاه های  ساپینزا ، جنوا، ناپل و میلان در ایتالیا و HFF در آلمان و " میمارسینا" و استانبول در ترکیه و "شلوخف " در مسکو و...اشاره کرد. سوره در دانشگاه شلوخف دفتر همکاری های فرهنگی و در دانشگاه "ساپینزا"ی ایتالیا دفتری برای همکاری در زمینه معماری دارد و چندی پیش نیز نمایشگاه " خط قرآنی " را در مسکو برگزار کرد.

 دکتر روشن ادامه می دهد: برای توسعه کیفی دانشگاه، ما امکانات و قابلیت های دانشگاهی داخل کشور را نیز به کار گرفته ایم. سوره در حال حاضر قرار داد ها و تفاهم نامه های بسیاری با دانشگاه های اصلی کشور مانند دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، دانشگاه هنر و... برای تبادل استاد و همکاری های پژوهشی، برگزاری همایش های علمی و تحقیقی و مهارت افزایی و دسترسی به منابع علمی دارد که همه ی آنها نیز فعال است.

    دانشگاه سوره برای آنکه یک دانشگاه فعال و به روزو با کیفیت  باشد، یک دوره بازنگری فعالیت را در دهه هشتاد گذر اند که به موجب آن با فارغ التحصیل شدن آخرین دانشجو، فعالیت شهرستانی خود را متوقف کرد و برروی تهران متمرکز شد و بعد از آن در دوره ساماندهی دانشگاه در قالب حداقل سه دانشکده تعریف شد، و با تعطیلی برخی رشته های بدون نیازو بازار  و فاقد و یا کم داوطلب، رشته های جدید تحصیلی را در مقاطع مختلف متناسب با نیازهای روز و سند چشم انداز توسعه کشور تعریف کرد و دراین میان به دوره های بین رشته ای با نگاه به  سه اصل دانشی نگرشی و حرفه ای توجه کرد که چند سالی است فعال شده اند.

 به گفته دکتر روشن، سوره علاوه بر سند توسعه و چشم انداز، یک سند تحول هم دارد که مطابق با رهنمودهای رهبری معظم انقلاب تدوین و معظم له در فرمانی به دکتر خاموشی رییس وقت سازمان تبلیغات اسلامی بر " اجرایی شدن " آن امر و تاکید فرمودند.

 دکتر روشن با تایید اینکه" در دانشگاه های فرهنگی و هنری همواره حساسیت های خاصی وجود داشته است که می طلبد کارها با دقت و ظرافت بیشتری انجام شود " می گوید: با این وجود شخصا از هر فعالیت دانشجویی و استادی که نوآوری، نشاط، روحیه بخشی، امید و پویایی را در نسل جوان تبلیغ و ترویج کند و به توسعه فرهنگ و هنر اسلامی و ایرانی کمک کند، استقبال می کنم.

 وی  به جشنواره هنری و نمایشی " سایه " اشاره می کند که امسال یازدهمین دوره آن برای اولین بار در سطح ملی برگزار شد.این جشنواره را سوره بنیان گذاشته است و اینک به یک جشنواره معتبر داخلی تبدیل شده است و این امید در برگزار کنندگان و مدیران دانشگاه وجود دارد که روزی در آینده نزدیک بتوانندحتی آنرا در سطح بین المللی برگزار کنند.

 دکتر روشن درعین حال می گوید: ما ( مدیریت دانشگاه ) هرگز نگران فعالیت های سازنده و رو به جلوی دانشجویان نبوده ایم. هیچ وقت نه دستوری از بالا برای انجام و یا عدم کاری بوده است، و نه من طرفدار سانسور هستم. اگر سانسوری بوده، " خود سانسوری " بوده است. شاید هم چون دانشجویان و مدیران خود بازتاب برخی کارها را حدس می زنند و یا در ارزیابی های خود به آن می رسند که ممکن است به هدف خود در آن نرسند با سعه صدر برخورد می کنند. ایمان دارم دانشگاهی همواره پویا، رو به جلو و آینده ساز خواهیم داشت.

  رییس دانشگاه سوره همچنین می گوید که از برگزاری نشست های دانشجویی مانند کرسی های نظریه پردازی و آزاد اندیشی حمایت می کند.

 دکتر روشن خود مبتکر برگزاری " اولین کرسی نظریه پردازی حقوق " در دانشگاه شهید بهشتی بوده است که سال ها هم ادامه یافت. او در یکی از این کرسی ها نظریه وظایف دولت ها دربرابر مردم متضرر شده از  تصمیم گیری های نادرست دولتی را به بررسی می گذارد که نشستی بسیار پر سر و صدا هم بود ولی از دل آن، نظریه هایی استخراج شد که در تنظیم روابط دولت و مردم، استناد می شود.

 رییس دانشگاه سوره می گوید: " از هر اقدامی که نشاط علمی و فرهنگی و نگرشی به دانشجویان ببخشد استقبال می کنم و هزینه های آنرا هم می دهیم  و برای دانشجویان و استادان امتیاز قائل می شویم "  

  وی می گوید : به همه ی دانشجویان و استادان و مدیران دانشگاه که طرح ها و برنامه هایی برای پیشرفت کیفی دانشگاه داشته باشند، امتیاز می دهیم که حداقل آن تخفیف های شهریه ای و برای استادان امتیازات آموزشی و برای کارمندان امتیازات اداری است.

 دکتر روشن تاکید می کند که تلاش او براساس سند توسعه دانشگاه سوره، تبدیل بیشتر سوره به یک "دانشگاه کار آفرین " است.

 دانشگاه های کشور در سال های اخیر با توجه به برهم خوردن هرم سنی جمعیت کشور، با معضلی روبرو شده اند که به آن " بحران صندلی خالی " گفته می شود. به این معنی که دانشگاه ها ظرفیت پذیرش دارند،ولی دانشجوی داوطلب ندارند.

 دکتر روشن می گوید : ما سال ها قبل از ورود به این دوره، با اقداماتی مانند ایجاد رشته های جدید، معطوف شدن به دوره های تکمیلی و توجه ویژه به رشته های دارای بازار کار، جذب دانشجویان خارجی، بردن دوره های آموزشی به سمت مهارت افزایی با بحران صندلی خالی روبرو نشده ایم.

 وی می گوید: با تعریف مناسب و تغییر و تطبیق سرفصل ها، دوره های مهارت افزایی دانشگاه به این سمت رفته است که فارغ التحصیلان با مهارت بالا، به راحتی جذب بازار شوند

 سوره تنها دانشگاه غیر دولتی و غیر انتفاعی ایران است که از وزارت علوم برای جذب دانشجوی خارجی مجوز دارد. این دانشگاه امسال علاوه بر کشورهای آسیایی و همسایه، از اروپا نیز متقاضیانی برای ادامه تحصیل داشته است

 سوره به علاوه همواره با متقاضیان زیادی برای " میهمان " شدن در این دانشگاه روبرو بوده است. دکتر روشن می گوید: سوره دانشجویانی را به عنوان میهمان می پذیرید که دانشگاه آنها دارای سطح علمی بالا باشد. سوره هرگزاز دانشگاه هایی که سطح علمی آنها پایین باشد، میهمان نمی پذیرد.

 رییس دانشگاه سوره در پایان به اقدامات صورت گرفته برای رفاه حال همکاران اداری خود در دانشگاه هم اشاره می کند که از آن جمله به روز سازی احکام اداری، پرداخت های مناسب، تشویق نیروهای فعال و پرتلاش و عدم تشویق نیروهای احتمالا کم کار و حمایت از فعالیت های رفاهی مانند تعاونی مسکن و مساعدت های مالی برای رفع موردی تنگناها می توان اشاره کرد.

 

--------------------------------------------------------------

undefined

شهید دکتر حاج حسین فهیمی با حضور موثر و مستمر در جبهه های حق علیه باطل در دوران دفاع مقدس و نائل آمدن به درجه رفیع جانبازی و پس از آن تلاش در عرصه تولید فیلم های ارزشی و تربیت و پرورش دانشجویان و سینماگران جوان، به شایستگی دِین خود را به انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی ادا کرد و سرانجام نیز با درجه رفیع شهادت به دیدار معبود شتافت.  

دکتر حسین فهیمی، عضو هیات علمی، مدیرگروه سینما و مدیر سابق حوزه ریاست دانشگاه سوره، مدیر پروژه فیلمسازی مشترک بین دانشگاه سوره و دانشگاه کنراد ولف آلمان بود.  

حسین فهیمی در سال ۱۳۴۳ در شیراز متولد شده و دارای مدرک کارشناسی سینما از دانشگاه هنر، کارشناسی ارشد ادبیات نمایشی دانشگاه تربیت مدرس و دکترای پژوهش هنر دانشگاه هنر بود.   

از جمله فعالیت های وی می توان به مستند «محیط زیست کهکلویه و بویر احمد ۱۳۷۳»، «ده مستند مساجد و فعالیت های فرهنگی استان فارس۱۳۷۳»، «فیلم های کوتاه مستند گزارشی سیمای صبحگاهی ۱۳۷۳»، مستند «تشییع شهدای شیراز  ۱۳۷۴»، مستند رحلت امام خمینی «سوگ در سوگ ۱۳۷۴»، فیلم داستانی «آغاز یک پایان  ۱۳۷۸»، فیلم داستانی «آواز جنگل ۱۳۸۱»، سینمایی «ساحت ۱۳۸۱»، فیلم مستند «گمست ۱۳۸۳» و فیلم مستند «انتظار۱۳۸۵ » اشاره کرد


اشتراک در:

کلمات کلیدی: دانشگاه سوره 25 ساله شد

نظر خود را بنویسید