به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره، به نقل از معاونت پژوهشی دانشگاه_ همایش تخصصی «بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور» با همکاری دبیرخانه شورای انقلاب فرهنگی، دانشگاه سوره، دانشگاه جامع امام حسین(ع)، دانشگاه باقرالعلوم (ع)، پژوهشکده باقرالعلوم، دانشگاه امام صادق (ع)، پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی، دانشگاه عالی دفاع ملی، پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، حوزۀ هنري سازمان تبلیغات اسلامی، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، پژوهشگاه فرهنگ هنر و ارتباطات، مرکز مطالعات راهبردی ژرفا و شورای تخصص حوزوی در تاریخ 1 و 2 دیماه 1400 در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
ششم شهريورماه سال جاری در اولین ديدار هيئت دولت سيزدهم، با مقام معظم رهبري(مدظله)، مطالبهاي از سوي ايشان مطرح شد که بخشهایی از بیانات ایشان در این دیدار به قرار ذیل است:
«در مسئلۀ فرهنگ و رسانه، به گمان بنده، ساختار فرهنگی کشور نیاز به یک بازسازی انقلابی دارد. ما مشکل داریم در ساختار فرهنگی کشور؛ و یک حرکت انقلابی لازم است. [حرکت] انقلابی باید باشد، بنیانی باید حرکت بشود، در عین حال برخاستۀ از اندیشه و حکمت باشد. فرهنگ واقعاً زیربنا است؛
ابزارهای فرهنگی از [قبیل] سینما و هنر و رسانههای صوتی و تصویری و امثال اینها را بایستی شکوفا کنید؛ مطبوعات و کتاب و امثال اینها ابزارهای فرهنگی هستند، باید به معنای واقعی کلمه اینها شکوفا بشوند. خب امروز بحمدالله یک لشکر عظیمی از جوان های علاقهمند به مسائل فرهنگی مشغول کارند، وجود دارند و تلاش و کار می کنند.
اگر دولتها و بخشهای فرهنگی دولت به این مجموعههای جوان و علاقهمند کمک بکنند، قطعاً کارهای بزرگی انجام خواهد گرفت و قدمهای خلّاقانهای برمیدارند؛ صدها طرح ابتکاری در این زمینه وجود دارد در اختیار این جوان ها، که گاهی اوقات که مثلاً انسان یک تماسهایی با جوانها دارد، میبیند کارهای بزرگی میتوانند انجام بدهند و به ذهنشان میآید؛ خب امکانات میخواهند و امکانات در اختیار دولت است؛ بایستی حمایت هوشمند انجام بگیرد. استعدادها را کشف کنید، از آنها حمایت کنید، آزادیشان را تأمین کنید؛ البتّه آزادی در چارچوب اصول قانون.
(بیانات در دیدار اعضای هیئت دولت 6/6/1400 منبع سایت:khamnei.ir )
با توجه به مطالبه اخیر مقام معظم رهبری و تغییر گفتمان سیاسی حاکم بر دولت و عزم دولت سیزدهم برای ایجاد تحول در راستای تحقق ایران قوی، یکی از شئون این تحول، اصلاحات ساختاری دو حوزه فرهنگ و رسانه است و برای زمینه سازی این مهم، یکی از منابع قابل توجه در شناخت و برنامهریزی صحیح برای این هدف، دستیابی به دانش و تجربهی نخبگان و مدیران موفق در حوزه فرهنگ و رسانه است. همزمان با انتصاب تركيب جديدي از اعضاي حقيقي شوراي عالي انقلاب فرهنگي، تحول در ساختار این شورا نیز بر عهده اعضای حقیقی جدید قرار گرفت. لذا این طلب و اشتیاق در میان اعضای جدید شورا به وجود آمد تا ديدگاههاي پراکنده و مختلف نخبگان در اين خصوص را برای تدوین طرح تحول، مرور نموده و از این دیدگاهها در راستای تدوین مطلوب تحول در ساختار شورای عالی انقلاب فرهنگی بهره گیرند. از این رو هدف برگزاری این سمپوزیوم، تفکیک دیدگاههای نظری و تجربههای عملی نخبگان و مدیران حوزهی فرهنگ بودهاست تا بتوان زمینهای برای شناسایی راهکارها و ایدههای مؤثر در اصلاح و بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور، فراهم شود.
در این راستا، علاوه بر برگزاری نشستهای کاری متعدد و مرور و مطالعۀ اسناد و دیدگاههای مکتوب پیشین در کتب و نشریات و مقالات متعدد و...، همايش محدودی نیز با دعوت دانشگاه سوره و مشارکت دانشگاهها و نهادهای نام برده، تمهید شد تا ديدگاههاي صاحب نظران و نخبگان در اين موضوع مرور شده و مهمتر از آن، به نقد و نظر و گفتگو گذاشته شود. در این راستا بیش از 70 چکیده به همایش ارسال شد و از آن میان 35 ایده که بیشترین ارتباط را با موضوع همایش داشت برای ارائه به سه نشست اصلی همایش دعوت شد.
پیش از برگزاری همایش نیز دو پیش نشست در محل دانشکده «فرهنگی و تولید قدرت نرم دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام» و یک پیش نشست در محل «دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی» اجرا شده بود. همچنین سه جلسه کاری نیز با حضور نمایندگان نهادهای مشارکت کننده دکتر اسد زاده، دکتر باقری، دکتر وکیلیان، دکتر مطهری نژاد، دکتر جمشیدی، دکتر دنیوی و دکتر جوادی (دبیر علمی و اجرایی همایش)، جهت بررسی آثار واصله و تدوین محورهای همایش، به میزبانی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار گردید.
در طراحی نشستهای همایش سعی شد تا ترکیبی از اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی، به همراه مدیران اجرایی حوزۀ فرهنگ و نخبگان حوزوی و دانشگاهی صاحب نظر در شش محور مشخص به گفتگو بنشینند؛ تا از این رهگذر، ایدهها بلاواسطه به اعضای جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز انتقال یابد.
در ابتدا محورهای همایش ناظر به عنوان کلی همایش، یعنی بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور تنظیم شد. این محورها به قرار ذیل بودند:
- مبانی نظری و مفهومی بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور (دوگانه عاملیت انسانی و ساختار؛ راهکارهای عملیاتی ارتقای توامان)
- تحول در ساختار شورای عالی انقلاب فرهنگی
الف.چرخش از نهاد سیاستگذار به قرارگاه فرماندهی حوزۀ فرهنگ
ب.چرخش از نظارت غیر موثر فرهنگ به مطالبۀ تحول اصولی از ساختارهای میانی و پاسخگو نمودن دستگاههای متصدی امر فرهنگ
ج.چرخش از عدم تمرکز مسئولیت اعضا به تمرکز و نقش آفرینی موثر اعضا
- نسبت بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی با اقتصاد فرهنگ و نحوۀ بودجهریزی (تامین، تخصیص، هزینه کرد و ارزیابی)
- اصلاح ساختارهای فرهنگی و نحوۀ نقش آفرینی نهاد علم (حوزه و دانشگاه) در جهتدهی و ارتقای حکمرانی فرهنگی
- شیوههای مردمیسازی حکمرانی فرهنگی (جایگاه و نقش زیست بومهای محلی و بومی و خرده فرهنگها در طراحی ساختارها و نهادهای فرهنگی)
- نسبت بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی با فضای مجازی (آینده پژوهی موضوع و درک تحولات حکمرانی فرهنگی پس از کرونا)
- تجربه نگاری اصلاح و بازسازی ساختارهای فرهنگی (سازمانها، رویدادها، اسناد و سیاستها و مطالعات تاریخی و تطبیقی مرتبط)
- کادرسازی نیروی انسانی کارآمد در حوزۀ فرهنگ و درک الگوی مطلوب ساختارهای شناسایی، جذب، تثبیت و تقویت آنها)
- شیوههای بهسازی ساختار حکمرانی فرهنگی (ایدههای پیشران، سازوکارها و نگاشت عینی)
- اصلاح و بازسازی ساختارهای عملیات رسانهای (اصلاح ساختاری سازمان صدا و سیما با تأکید بر نحوۀ هدایت افکار عمومی، مواجهه با جنگ شناختی دشمن و جریان نفوذ فرهنگی)
- اصلاح و بازسازی ساختار نهادهای فرهنگی دارای ماموریتهای بین المللی(سازمان فرهنگ و ارتباطات و...)
- اصلاح و بازسازی ساختارهای تولید و آفرینش آثار هنری و کالاهای(صنایع) خلاق و نوآورانه فرهنگی (آسیب شناسی عدم رشد مناسب محصولات فرهنگی و اقتصاد فرهنگ)
اما در ادامه و با توجه به فرجه محدودی که برای تحول در ساختار شورای عالی انقلاب فرهنگی از سوی مقام معظم رهبری (مد ظله) تعیین شده بود، محورهای همایش به شش محور تغییر یافت.
در جدول زیر به محورهای شش گانه همایش که هر دو در یک نشست تخصصی ادغام گردیدند، اشاره شده است. همچنین در این جدول اندیشمندان و مدیرانی که برای سخنرانی و ارائۀ دیدگاه خود دعوت به عمل آمد و عنوان اختصاصی بحث ایشان و مسئولیت فعلی ایشان را نیز آورده شده است.
عناوین و زمانبندی نشستهای همایش (بازسازی انقلابی ساختارهای فرهنگی کشور)
در انتها بنا شد تا گزارش محتوای همایش در قالب یک جلد کتاب شامل دیدگاه صاحب نظران و مدیران حاضر در پیش نشستها و نشستهای تخصصی همایش تنظیم شود.
نظر خود را بنویسید