منتظر باشید تا صفحه کامل بارگذاری شود
غیرفعال کردن حالت بارگذاری
×

مشاهده خبر

دانشجویان کارشناسی ارشد رشته صنایع‌دستی از کارگاه استاد حسین فانوسچی هنرمند شیشه‌گر دیدن کردند.

به گزارش روابط‌عمومی دانشگاه سوره دانشجویان گروه صنایع‌دستی دانشکده هنر به همراه مدیر گروه مطالعات عالی هنر و مدیر گروه صنایع‌دستی از کارگاه شیشه استاد حسین فانوسچی که بیش از 60 سال تجربه این هنر را دارد بازدید کردند.

مدیر گروه مطالعات عالی هنر ضمن ابراز خرسندی از برگزاری چنین بازدیدهایی که برای دانشجویان مفید و ارزنده است گفت: استاد حسین فانوسچی از استادان پیشکسوت باسابقه و بسیار شناخته‌شده در زمینه هنر شیشه‌گری است و باسابقه حدود 60 سال در این عرصه اقدام به ساخت و تولید آثار هنری با تکنیک حرارت مستقیم می‌کند.

دکتر مهران هوشیار در خصوص تکنیک این هنرمند گفت: این تکنیک ظریفی است که از طریق لوله‌های شیشه‌ای که بعضی از آن‌ها لوله‌های توپر، توخالی و برخی نیز لوله‌های رنگی بارنگ‌های مختلف است ساخته می­‌شود و شیشه‌گر اقدام به فرم­دهی آنها بر روی شعله مستقیم آتش، آثار تزئینی و در مواردی کاربردی به‌صورت خیلی ظریف و بسیار چشم‌­نواز می‌کند.  

وی افزود: برنامه بازدید، ویژه دانشجویان کارشناسی ارشد رشته صنایع‌دستی دانشگاه سوره بود که با هماهنگی مدیر گروه مربوطه، جناب آقای دکتر مهدی محمدی به همراه چند تن از استادان این رشته انجام شد. بازدید از کارگاه استاد فانوسچی باعث شد تا دانشجویان با تکنیک‌های متنوعِ کار و ویژگی‌های تاریخی و مفهومی این هنر از زبان خود استاد آشنا شوند. استاد فانوسچی هنرمندی است که از شش‌سالگی در کارگاه‌های شیشه با پدر و پدربزرگ خود کار می‌کردند و به این ترتیب می­توان گفت که استاد فانوسچی نماد یک هنرمندِ کاملاً سنتی است که این هنر و فعالیت را سینه به سینه از اجداد خود فراگرفته و با شاگردپروری به نسل بعد منتقل می­کند.

همچنین استاد فانوسچی ضمن توضیحاتی که در حین آماده‌سازی به دانشجویان دادند آن‌ها را از نزدیک با تجربه حقیقی نحوه ساخت یک محصول آشنا کرده و شاهد بودند که چطور این تکنیک منجر به تولید یک سری محصولات با ارزش مضاعف می‌شوند.

مدیر گروه مطالعات عالی هنر ضمن تاکید به اهمیت چنین بازدیدهایی برای دانشجویان این حوزه اظهار داشت: به نظرم بازدید از چنین کارگاه‌هایی برای معرفی، حفظ و احیاء هنرهای سنتی و بومی می‌تواند مفید و بسیار آموزنده باشد، ضمناً محصولاتی که تولید می‌شود نیز می‌تواند برای دانشجویان ما ایده سازی و الگو پروری کند. همچنین دانشجویان در زمینه طراحی آثارشان می‌توانند از این ایده‌ها استفاده کرده و در آینده به کارآفرین این حوزه تبدیل شوند.

وی افزود: بازدید از این کارگاه‌ها از چندین جنبه دارای اهمیت است؛ نخست جنبه آموزشی و تربیتی آن بوده و دیگر اینکه می‌تواند باعث حفظ و احیای این هنر شود؛ علاوه بر آن به ترویج و فرهنگ‌سازی صنایع‌دستی به‌عنوان حرفه و هنر کمک شایانی خواهد کرد.

هنر شیشه گری چیست

دکتر مهران هوشیار در خصوص هنر شیشه‌گری بیان کرد: هنر شیشه‌گری یکی از زیررشته‌های اصلیِ صنایع‌دستی و هنر اسلامی است و می‌توان بر اساس مستندات تاریخی (به‌صورت غیرمستقیم) قدمتی در حدود سه تا پنج هزار سال را برای آن پیش‌بینی کرد؛ البته تاریخ شناسان و تاریخ نویسان در این زمینه اختلاف نظراتی دارند اما مصداق‌هایی که در این حوزه وجود دارد این هنر را جزء یکی از هنرهای بسیار اصیل و شناخته‌شده در تمدن ایران  قرار می­دهد. اگرچه مرکز هنر شیشه‌گری در تمامی ایران بوده اما در چند دهه­ اخیر، تهران یکی از قطب‌های اصلی شیشه‌گری و شیشه‌سازی است.

تکنیک‌های شیشه گری

استاد رشته صنایع‌دستی دانشگاه سوره در خصوص تکنیک‌های متنوع هنر شیشه گفت: از انواع تکنیک‌های هنر شیشه می‌توان به ساخت شیشه‌های دمی، شیشه‌های قالبی، تزئینات روی شیشه اشاره کرد؛ مانند تراش، نقاشی مینا، فیوزینگ گلس، استِین گلس و موارد دیگر که بسیار گسترده است. وی خاطرنشان کرد: اما به لحاظ سختی کار این هنر جزء هنرهایی است که در طول گذر زمان، به هنرمند آسیب زیادی می‌زند و درنتیجه خطرها، آسیب‌ها و سختی‌هایی که دارد باعث می‌شود فقط علاقه‌مندان این حوزه را به خود جذب کرده و هرکسی وارد آن نشود. همچنین در کمتر دانشگاهی در زمینه تولید، این رشته تدریس می­شود با این توضیح که دانشگاه سوره در بخش تزئینات شیشه سالیان طولانی است که در بخش نقاشی مینا و تراش شیشه فعالیت می‌کند.

دکتر مهران هوشیار افزود: در دانشگاه سوره کارگاه تراش شیشه را داریم که سال‌ها زیر نظر مرحوم استاد پرویز قلی زاده که کمتر از یک ماه پیش فوت کردند فعالیت می‌کرد. خوشبختانه از حضور استاد صاحب‌نام و پیشکسوت داداش مهرآوری نیز برای نقاشی روی شیشه (مینای شیشه) سال‌ها بهره‌برداری و استفاده کردیم و شاگردان زیادی توسط این استادان پرورش یافته­اند.

هوشیار ضمن آرزوی موفقیت برای دانشجویان رشته صنایع‌دستی ابراز امیدواری کرد: چنین بازدیدهایی مانند حضور در کارگاه استاد فانوسچی برای دانشجویان باعث افزایش آگاهی و انتقال تجربه‌شده و امیدواریم تکرار شود.

 

اشتراک در:

کلمات کلیدی: دانشگاه سورهبازدید دانشجویان صنایع‌دستی از کارگاه شیشه‌گری

نظر خود را بنویسید