دفتر مطالعات فرهنگی و هنر شهرداری تهران با همکاری معاونت پژوهشی دانشگاه بین المللی سوره و میزبانی دانشکده هنر، نشست تخصصی حافظه تاریخی و خوشنویسی شهر تهران را با عضور جمعی از متخصصان و هنرمندان حوزه خوشنویسی روز چهارشنبه مورخ ۳۰ آبان ماه ۱۴۰۳ در سالن دکتر عطارزاده دانشکده هنر برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه بینالمللی سوره، این نشست از ساعت ۱۴ با حضور دکتر کاظم نظری (رئیس دانشکده هنر)، دکتر یعقوب آژند (عضو هیات علمی)، دکتر مهران هوشیار(مدیر گروه مطالعات عالی هنر)، دکتر مهدی محمدی(مدیرگروه صنایع دستی)، دکتر امین ایران پور (عضو هیات علمی دانشگاه شاهد)، استاد مجتبی سبزه (پژوهشگر و خوشنویس)، استاد علی ممتاز (پژوهشگر و خوشنویس)، دکتر مهدی خانکه (عضو هیات علمی و معاون دانشگاه فرشچیان) و جمعی از استادان، هنرمندان و دانشجویان مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد برگزار شد.
در این نشست که دکتر مهدی یسری (رئیس دفتر مطالعات فرهنگی و هنر شهرداری تهران) دبیری آن را بر عهده داشت، محورهای زیرتوسط سخنرانان مطرح شد: استاد علی ممتاز به عنوان نخستین سخنران ضمن تاکید بر جایگاه ادبی و هنر خوشنویسی در بستر فرهنگ و تاریخ هنر ایران پیشنهادهایی را برای بازیابی جایگاه این هنر مطرح کرده که از آن میان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از استعداد خوشنویسی به منظور ثبت خاطرات فرهنگی و اجتماعی شهر تهران در ذهن شهروندان؛
- آموزش این گنجینه فرهنگی به نسل جدید در مدارس؛
- مکان یابی و طراحی کتیبه های شهری با ابعاد متناسب با فضای محیطی (همخوانی با محل عبور شهروندان و سطح اجتماعی)؛
- ترکیب متوازن خوشنویسی با دیگر هنرهای تجسمی و توجه به وجوه جامعه شناسی در شهر تهران توسط شهرداری و سازمان زیباسازی.
استاد مجتبی سبزه در ادامه با نگاه تاریخی به شکل گیری فرهنگ و هنر در دوران قاجار (دوران فتحعلی شاه) به سیر تحول خوشنویسی و قلم نسخ، نستعلیق و شکسته اشاره داشته و به معرفی چهره های شاخص هنر خوشنویسی دوران معاصر با نمونه هایی از مرقعات و صفحه آرایی های جسورانه تاریخ معاصر پرداختند.
استاد امین ایرانپور نیز به ضرورت همگامی فناوری و هنر خوشنویسی به خصوص در فضای شهری تاکید کرده و اضافه کردن که ضعف نگاه هنری تابلوسازان وابسته به تکنیک و فنون نوین و معاصر بوده و همین امر از سوی دیگر موجبات تنوع، تراکم یا ترافیک تابلوسازی در شهرهای بزرگ ازجمله کلان شهر تهران را ایجاد کرده است. ایرانپور همچنین جستجوی نهادهای موثر در فرهنگ سازی حوزه خوشنویسی را در احیای فرهنگ خوشنویسی موثر دانستند.
دکتر مهدی محمدی در میان مطالب خود به نسبت میان سنت شفاهی و جایگاه تاریخ شفاهی در حوزه خوشنویسی اشاره کرده و توجه به روایت های مستند و تاریخ شفاهی در حوزه های مختلف که منجر به ثبت تکوین و سیرتحول رویدادهای تاثیرگذار می شوند را یک ضرورت فرهنگی معرفی کردند.
همچنین ثبت و ضبط گفتمان های اقلیت را نیز مهم دانستند و عقیده داشتند که این مهم باعث می شود تا جامعه و مسئولین به داشته هایی که دیده نمی شوند توجه بیشتری کنند.
در انتهای این جلسه دکتر مهران هوشیار ضمن قدردانی از شهرداری و مدیران دفترمطالعات فرهنگ و هنر به عنوان مجری این طرح، از حضور تمامی میهمانان سپاسگزاری کرده و علاوه بر جمع بندی موارد طرح شده در این نشست بر لزوم تداوم چنین جلساتی تاکید و به پرسش میهمانان پاسخ داده شد.
این نشست حدود ساعت ۱۸ با ثبت عکس گروهی با استادان حاضر در جلسه به اتمام رسید.
نظر خود را بنویسید