نشست «چگونه از خود مراقبت کنیم» به همت گروه معارف و دروس عمومی دانشگاه بینالمللی سوره به دبیری زهرا لطفی مدیر گروه معارف و دروس عمومی و با سخنرانی دکتر ندا طالب برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه بینالمللی سوره ابتدای این نشست با سخنرانی گروه معارف و دروس عمومی دانشگاه بینالمللی سوره آغاز شد. در ابتدای این نشست زهرا لطفی نیستانک با قدردانی از حضور دانشجویان اینگونه سخن گفت: خداوند بلندمرتبه وقتی انسان را خلق کرد برای خلقت خود، خودش را ستود و فرمود فتبارک الله احسن الخالقین چرا؟ چون در این بشر ویژگیهایی قرارداده بود که او میتوانست به بالاترین مراتب انسانی که خلیفه الهی و قرب الهی هست برسد.
وی افزود: یکی از ویژگیهای خاص این انسان مراقبت از خود است که درواقع نوعی مدیریت بر خویشتن است. در آموزهای دینی خود مراقبتی گاهی با ترک گناه و یا انجام دستورات خداوند تجلی مییابد که ثمره آن تقوی میشود و گاهی قبول و پذیرش سختی، مصیبت و مشکلات زندگی که برطرف کردن آن در دست فرد نیست، انسان بهجای غر زدن، تحمل کردن و یا زانوی غم گرفتن آن را میپذیرد و نتیجه آن صبر و حلم میشود بسياري از روانشناسان بر اين باورند كه انسان بالنده و سالم انساني است كه توانایی خود مراقبتی بالاتری داشته باشد در همین راستا با توجه به اینکه یکی از عوامل ضعف در مسائل نداشتن دانش و علم نسبت به آن مسئله میباشد بران شدیم نشست خود مراقبتی را داشته باشیم.
هیجانات منفی و سلامت روان
دکتر طالب در این نشست با تأکید بر تأثیرات منفی هیجاناتی همچون خشم، اضطراب، اندوه، تنفر و ناامیدی بر سلامت روان، اظهار داشت: «این هیجانات بهداشت روانی ما را پایین میآورند. برای جلوگیری از اثرات مخرب آنها باید سطح بهینهای از هیجانات را حفظ کنیم. بهعنوانمثال، سطح بهینهای از اضطراب وجود دارد که باعث میشود ما کارهای خود را بهموقع انجام دهیم. اما اگر این اضطراب از حد طبیعی فراتر رود، به عملکرد و سلامت روان ما آسیب میزند.»
وی ادامه داد:«هنگامیکه دچار سوگ و ناراحتی میشویم، احساس غم و اندوه تا حدی طبیعی است و حتی نشاندهنده سلامت روان ماست؛ اما اگر این احساسات طولانیمدت باشند و بهبود نیابند، سلامت روان فرد درگیر میشود.»
راهکارهای مراقبت از خود
در این نشست، راهکارهایی برای مدیریت هیجانات معرفی شد که تمرکز آنها بر مراقبت از خود در برابر هیجانات منفی بود. دکتر طالب تأکید کرد: «هدف ما کنترل هیجانات نیست، بلکه مدیریت صحیح آنهاست.»
ازجمله راهکارهای ارائهشده شامل موارد زیر است:
1. تکنیک آرامش یابی با حواس پنجگانه
در این تکنیک، ابتدا به پنج چیزی که میبینیم توجه میکنیم و آنها را توصیف میکنیم. سپس به ترتیب، پنج چیزی را که لمس میکنیم، پنج صدایی که میشنویم، و دیگر احساسات مرتبط با حواس پنجگانه را شناسایی و به آنها توجه میکنیم. این تکنیک باعث کاهش استرس و بازگشت به لحظه حال میشود.
2. مدیریت نشخوار فکری
برای جلوگیری از نشخوار فکری مداوم، زمان مشخصی برای فکر کردن به موضوعات ناراحتکننده تعیین میکنیم. مثلاً دو بار در روز در ساعتهای ۳ و ۹ عصر، بدون استفاده از هشدار یا یادآوری دیگران. تنها زمانی که در آن ساعات به یاد موضوع افتادیم، به آن فکر میکنیم.
3. به تأخیر انداختن فکر کردن به اضطرابهای آینده
وی افزود: «اضطراب درباره آینده کمکی به حل مسائل نمیکند. بهتر است برای پرداختن به این نوع افکار، زمان خاصی را تعیین و آن را به تعویق بیندازیم.»
در پایان این نشست، پرسش و پاسخ بین دکتر طالب و حاضران برگزار شد و شرکتکنندگان راهنماییهای عملی و علمی بیشتری دریافت کردند.
نظر خود را بنویسید