روابط عمومی دانشگاه سوره به مناسبت هفته هنر انقلاب درباره شاخصههای هنرانقلاب با استاد عصمتی از اساتید دانشکده هنر دانشگاه سوره به گفتگو پرداخته است.
استاد عصمتی ابتدا با مولفههای هنر انقلاب شروع کرد و گفت:
در اظهار نظرهای مختلف پیرامون هنر انقلاب اسلامی، سؤالات متعددی شکل گرفته است. یکی از مهمترین سؤالاتی که پاسخ به آن ضروری است و البته نیاز به مطالعهی همه جانبه دارد، این است که، هنر انقلاب دارای چه مؤلفههایی است یا باید دارای چه مؤلفههایی باشد؟ چنان که گفته شد، پاسخ به این سؤال نیاز به پژوهش دقیق و کاملی دارد. در یک نگاه گذرا، این موضوع را میتوان در دو حوزه مورد مطالعه قرار داد. در بیانات رهبران انقلاب و در اظهار نظرهای صاحبان اندیشه و محققین هنر و در بیاناتی که از رهبر کبیر انقلاب، امام خمینی (ره) در مورد هنر وجود دارد، به شاخصههایی اشاره شده است. در جایی ایشان اظهار میدارند: " هنر، دمیدن روح تعهد است در کالبد انسانها". هنرمند، هنگامی قادر خواهد بود که این تعهد را به مخاطب منتقل کند که خود دارای این ویژگی باشد. لذا داشتن تعهد در هنرمند و اثر هنری او، یکی از شاخصههای هنر انقلاب است.
وی درباره تعهد هنرمندان بیشتر توضیح داد و افزود :
تعهد در گسترهی وسیعی از فعالیتهای اجتماعی و هنری دیده میشود که شامل ارزشهای انقلاب اسلامی است. بیشک ارزشهای انقلاب اسلامی، ریشه در اندیشهی اسلامی دارد. در این مسیر و با همین محتوا، امام خمینی در جای دیگری میفرمایند: «هنر جلوه ای از پرستش عاشقانه پروردگار است». ، در یک نگاه سطحی و بیرونی، این جملات، شاعرانه و شعارگونه به نظر میرسد. گویی ایشان در موقعیتی قرار گرفته و جملهای زیبا بر زبان آورده است. اما این جملات را میتوان، ذات هنر انقلاب اسلامی دانست. هنری که متعهد نباشد و نتواند انسان را به خدا نزدیک کند، نه هنر انقلاب است و نه اسلام. چنان که حکیم فردوسی میفرماید:
هنر چون نپیوست با کردگار شکست اندر آورد و بربست کار
از نگاه دیگر و به طور کلی باید اذعان کنم، هنر انقلاب اسلامی، ادامه دهندهی هنر اسلامی است. لذا علاوه بر داشتن ویژگیهای هنر اسلامی نیاز به مؤلفههایی متناسب با شرایط معاصر را دارد. هنر اسلامی بر خلاف نظریهی هنر برای هنر، و علاوه بر نگاه زیباشناسانه، یک هنر کاربردی است. یکی از کاربردهای مهم آن، ایجاد تعادل روحی و روانی در جامعه است. برای این منظور نیز راهکارهایی را طراحی کرده است که مورد نظر این مقوله نیست. "ذکر" یکی از ویژگیها و البته از راهکارهای حفظ تعادل روحی در هنر اسلامی است، که حتمأ هنر انقلاب نیز باید این ویژگی را داشته باشد. چنان که پیشتر هم گفته شد، ذکر و هنری که ذاکر است، انسان را از طریق یادآوری و ایجاد تعادل روحی، به خدا نزدیک میکند. البته منظور از ذکر فقط ذکرهای عبادتی نیست، بلکه هر آن چه که انسان را به فطرت خود میکشاند و از این طریق به حق نزدیک میکند. چنان که رهبر معظم انقلاب میفرمایند: نباید تصور کرد هنر دینی الزاماَ دارای یک موضوع دینی است، بلکه باید معارف دینی، اسلامی و دیگر ادیان که از جانهای پاک نشأت گرفته را نشر دهد. این نوع از هنر، مدنظر انقلاب و اسلام است. هنری که انسان را با معارف دینی و انسانی آشنا و با کردگار پیوند میدهد. غیر از این، بیهنری است.
دارد هنر و هزار دولت افسوس که آن دگر ندارد
قلندران طریقت به نیم جو نخرند قبای اطلس آن کس که از هنر عاریست
نظر خود را بنویسید