روابط عمومی دانشگاه سوره، به مناسبت هفته هنر انقلاب اسلامی از اساتید رشتههای هنر در دانشگاه دعوت به مصاحبه کرده است. در اولین گام با استاد خلیلی فرد (هنرمند نقاش) مصاحبه شده است.
هنر انقلابی امروز چه جایگاهی دارد و رشته نقاشی، تا چه میزان توانسته در راستای اهداف انقلاب موفق باشد؟
بدون شک هنر میتواند در رشد و ارتقای جامعه موثر باشد و هنر در هر شرایط و فرهنگی، رشد و ارتقا جامعه را در پی دارد به شرطی که هنری راستین باشد.
در رابطه با انقلاب ایران، خیلی از رشتههای هنری مخصوصأ سینما و تئاتر و بعد، نقاشی توانستند ستونهای انقلاب را محکمتر کنند و ویژگیهای مثبت انقلاب و ضرورتهای انقلاب را برای مردم روشن کنند و در واقع وظیفه هنر، شناساندن هر انقلابی در یک کشور است و امروزه میبینیم که چقدر نقاشی توانسته دستاوردهای انقلاب را به تصویر بکشد. هنرمندان در طول تاریخ چراغی بودند برای راه انقلابیون و این در انقلاب ایران نیز وجود داشت.
اینکه نقاشی، تا چه اندازه توانسته در راستای انقلاب موفق باشد، میزان آن را باید منتقدان بسنجند ولی واضح است که وقتی به آثار هنرمندان بعد از انقلاب نگاه میکنیم و آثار حوزی هنراسلامی را میبینیم، متوجه میشویم که روند انقلاب چگونه به وجود آمده و چه فراز و نشیبهایی را طی کرده است.
در کنار اینها نقاشان مستقلی نیز بودند که آثارشان در زمینه هنراسلامی بوده و برگرفته از دینی است که باعث به وجود آمدن انقلاب ۵۷ نیز شده است به همین دلایل آثار هنری را نمیتوان کتمان کرد و باید به جامعه بفهمانیم که چقدر موثر بوده و در آینده میتواند موثرتر باشد؛ در آینده این تأثیر با حمایت بیش از پیش دولت و حکومت اتفاق میافتد.
شما در مسیر رشد و توسعه هنر انقلاب چه موانع و چالشهایی را پیش روی هنر نقاشی میبینید؟
اولین مانعی که به نظر میتواند جلوی رشد هنر انقلابی را بگیرد، رشد هنر بازاری و اروپایی بدون محتوا و اندیشه است؛ وقتی این نوع هنر رشد میکند، هنرمندان تازه کار جذب آن میشوند و تعریف هنر را در آن میبینند مثلأ حراجهای آثار هنری، سالی یکی دوبار در ایران اتفاق میافتد ولی میبینیم آثاری با گرایشهای دیگری با قیمتهای بالا به فروش میرود.
در دانشگاهها و موسسات نیز از استادان با تجربه کمتر استفاده میشود که این نیز میتواند یک چالش ایجاد کند. گران بودن ابزار نقاشی نیز از موانعی است که سد راه یک هنرمند نقاشی قرار میگیرد و همین مسائل هنرمند را سمت هنر بازاری و تزئینی میبرد.
به نظر شما شاخصههای هنر انقلاب چیست؟
هنر در ذاتش انقلابی است. شما اگر طبیعت بیجانی نیز بکشید تجلی یک حقیقت و انقلاب در آن نهفته است؛ وقتی یک هنرمند به پرتره یک شهید میپردازد، این دیگر یک هنر انقلابی است و شما شاخصه دیگری نمیتوانید برای آن در نظر بگیرید؛ یعنی وقتی مخاطب در مقابل اثر قرار میگیرد، کاملأ خود را در فضای آن انقلاب فرض میکند و برایش تداعی میشود.
در آخر چه پیشنهادی برای هرچه بهتر دیده شدن هنر نقاشی و فرهنگسازی آن طبق آموزههای انقلابی دارید؟
ما هرچیزی که بخواهیم به آن بها بدهیم خود به خود رو به رشد حرکت میکند پس برای بهتر دیده شدن یک هنر باید امکانات در اختیار گذاشته شود که وابسته به مسائل مالی است و متولیان امر باید بودجه حوزه هنر را به گونه ای برنامه ریزی کنند که هنرمند نیز در آن بخوبی سهیم باشد. هرساله پایینترین سطح بودجه مربوط به هنر است. اگر این سطح بودجه بالا برود، هنر را به سمتی میبرد که به نفع جامعه است و این باعث فرهنگسازی میشود که هنرمند به سمت فروش اندک آثار خود و به سراغ موضوعهای غیر انقلابی و اجتماعی نرود.
نظر خود را بنویسید