نشست تخصصی گفتوگو، اصول و چالشهای آن در ارتباطات انسانی در دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره برگزار شد.
در ششمین روز از رویدادهای گرامیداشت هفته ارتباطات و روابطعمومی، پنجشنبه 25 اردیبهشت ۱۴۰۴ نشست تخصصی «گفتوگو، اصول و چالشهای آن در ارتباطات انسانی» با حضور پروفسور باقر ساروخانی، عضو هیأت علمی دانشگاه بینالمللی سوره و جمعی از دانشجویان کارشناسی ارشد گروه علوم ارتباطات در دانشکده فرهنگ و ارتباطات با همکاری معاونت پژوهش برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه بین المللی سوره دکتر ساروخانی اهمیت و ویژگیهای گفتوگو و مهارتهای لازم برای برقراری ارتباط را بیان کرد و گفت: گفتوگو فرآیندی است که نیازمند توجه، همسویی و تمایل متقابل است؛ یعنی طرفین باید نسبت به یکدیگر توجه نشان دهند و تمایل داشته باشند که در مسیر گفتوگو به نتیجهای جدید برسند و دادههای تازهای تولید کنند. وی گفت: یکی از اصول اساسی در گفتوگو، کنار گذاشتن منگویی و خودستایی است تا فرد بتواند در بحث و گفتوگو قرار گیرد و از دانش، تجربه و عقل خود بهرهبرداری کند، بهگونهای که درنهایت به اندیشهای بهتر و جامعتر برسد.
ساروخانی در خصوص تفاوت بین گفتوگو و مصاحبه گفت: در مصاحبه، یکطرف غالب است و هدف دریافت پاسخ است، درحالیکه در گفتوگو، هر دو طرف آزادانه و برابر در تبادل اندیشهها مشارکت میکنند. وی بر اهمیت زبانهای مختلف در گفتوگو تأکید میکند، ازجمله زبان بدن، زبان گفتاری و نمادهای دیگر که همگی در فرآیند مبادله نمادها نقش دارند. همچنین به مفهوم واکنشهای رفلکس و واکنشهای آگاهانه اشاره میکند و افزود: گفتوگو باید چندزبانه و چندرسانهای باشد، یعنی شامل زبان گفتاری، بدن، نمادها و واکنشهای آگاهانه است.
ساروخانی تأکید کرد: که نگاه قدرتمحور، یکی از آفتهای گفتوگو است، زیرا فرد بر اساس قدرت و جایگاه، با دیگران گفتوگو میکند و نه بر اساس احترام و همدلی. وی افزود: در سازمانها و جامعه، متأسفانه فرهنگ غالب بر اساس ارزیابی بر مبنای قدرت است و این منجر به تربیت نادرست، کمتوجهی بهنقد و گفتوگوی سازنده در مدارس و خانوادهها میشود. درنتیجه، فضای گفتوگو در مدارس، خانوادهها و رسانهها باید اصلاح شود تا انسانها بتوانند در محیطهای سالم و گفتوگومحور رشد کنند.
در پایان ساروخانی بر اهمیت مهارتهای گفتوگو در تمامی سطوح و شرایط تأکید و افزود: هر گفتوگو، مرحلهای دارد و نیازمند آموزش و تمرین است. مهارتهایی مانند آرامش، توانایی عذرخواهی و کنترل هیجانات، کلید موفقیت در گفتوگوهای مؤثر هستند. هدف نهایی، رسیدن به تفاهم، تولید اندیشههای مشترک و حل مشکلات از طریق گفتوگوهای منطقی و محترمانه است.
نظر خود را بنویسید