به گزارش روابط عمومی دانشگاه سوره، به نقل از معاونت پژوهشی دانشگاه_ وبینار تخصصی «وب معنایی در فضای مجازی» به همت دانشکده فرهنگ و ارتباطات و با همکاری معاونت پژوهشی دانشگاه سوره روز چهارشنبه ۱ دیماه 1400، از ساعت 15:00 تا 16:30 برگزار شد.
در این نشست دکتر علی اصغر کیا به عنوان سخنران حضور داشت.
دکتر کیا در مقدمه، سال ۲۰۰۰ را سال شروع استفاده از وب معنایی دانست و بیان نمود: وب معنایی از سال ۲۰۰۰ میلادی مورد توجه قرار گرفت و امروز میبینیم که نسل چهارم و پنجم اینترنت هم در حال وقوع است. دکتر کیا ادامه داد: با توسعه وب معنایی امکانات زیادی برای شهروندان ایجاد شد و در حوزه های مختلف خدمات متفاوتی به شهروندان ارائه گردید. امکاناتی مثل امکان اشتراک گذاری اطلاعات، بازیابی اطلاعات و فهم بیشتر از طریق کامپیوتر.
کیا وب معنایی را از مسائل روز معرفی کرد و آن را از موضوعاتی دانست که در حوزه فناوری اطلاعات و فضای سایبر مطرح میشود. کیا امکان بازنمایی داده را از ویژگیهای مهم وب معنایی نامید و گفت: به طور مثال در "وب یک" فقط امکان سرچ اطلاعات وجود داشت ولی با گسترش وب معنایی امکان تحلیل و تفسیر آن نیز به وجود آمد.
استاد کیا در ادامه به بیان تاریخچه وب از وب1 تا وب معنایی پرداخت و وب یک را به عنوان بستری برای دستیابی به اطلاعات اولیه معرفی کرد که کاربر در این فضا فقط یک مصرف کننده است و تولید اطلاعات ندارد. وی در ادامه "وب 2" را فضایی با خدمات بیشتر معرفی کرد که در آن بین تولید کننده اطلاعات و مصرف کننده، ارتباطی جزءای برقرار است اما در وب معنایی در کنار انتقال اطلاعات بین تولید کننده و مصرف کننده، تحلیل و تفسیر اطلاعات نیز به عنوان فرا داده ارائه میشود و امکان اشتراک گذاری و بازنمایی اطلاعات نیز در این فضا وجود دارد. دکتر کیا با عنوان مثالی ادامه داد: در ابتدا وب سایتها بسیار ساده و با خدمات ابتدایی قابل دسترس بودند ولی به مرور زمان میبینیم که محتوا دچار تغییرات زیادی شده و قابلیت های زیادی در دسترس بازدید کنندگان قرار گرفته و امکان ترسیم اطلاعات و دسترسی به منابع و بازیابی آن نیز فراهم گردیده است.
این استاد دانشگاه مهمترین قابلیتهای وب معنایی را جست و جو و بازیابی اطلاعات، یکپارچه سازی و اشتراک اطلاعات، قابلیت شخصی سازی و ایجاد پروفایلهای شخصی و امکان برقراری ارتباط و همکاری بین کاربران معرفی کرد. وی در هستی شناسی وب معنایی هدف را ارسال پیام و اطلاعات معرفی کرد و در بیان کاربردهای وب معنایی گفت: دولتها از اواخر قرن بیستم در پی ارائه خدمات الکترونیکی، استفاده وسیعی از وب معنایی کردند و سعی کردند در قالب شهروند الکترونیک این خدمات را کامل کنند. بنابراین تفاوت زیادی بین شهروند سنتی و الکترونیک ایجاد شد به این صورت که تمام مبادلات بانکی، امور تفریحی، امور درمانی و زندگی روزمره شهروند الکترونیک تفاوت پیدا کرد و ذیل خدمات الکترونیک بازنمایی شد. وی با بیان نکتهای گفت: دولتها در واقع با استفاده از وب معنایی عدالت و حقوق شهروندی را برابری بیشتری بخشیدند و امکان آن را بیش از پیش بالا بردند.
استاد کیا در حوزه خدمات وب معنایی تشریح کرد: امروزه میبینیم که وب معنایی در 4 حوزه دولت الکترونیک، تجارت الکترونیک، توریسم و شبکههای اجتماعی نقش پررنگی دارد. وی ادامه داد: در کشور خودمان در ابتدا با طرح تکفا در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی و امروز با طرح فابا دولت به دنبال ارائه خدمات الکترونیک به شهروندان است و امروز سازمانهای ما اعم از خصوصی و دولتی به سمت الکترونیکی کردن خدمات خود رفتهاند که کرونا این روند را تسریع بخشیده است. وی اضافه کرد: البته هنوز ارتباط الکترونیکی بین سازمانها در ایران کامل اتفاق نیفتاده است و ارتباط بین بانکی و بانک الکترونیک حدود بیست سال زمان طی کرده تا به این نقطه رسیده است.
دکتر کیا در بیان مزیتهای وب معنایی در دولت الکترونیک تصریح کرد: با استفاده از وب معنایی در حوزه دولت الکترونیک هزینه و ریسک به شدت پایین آمد، انعطاف پذیری افزایش یافت، یکپارچگی بین دستگاههای مختلف سازمانی به وجود آمد، شاهد ظهور سرویسهای ناشناخته مثل اسنپ و تپ سی بودیم و تجارتهای الکترونیک مثل افزایش خریدهای آنلاین و غیرحضوری رونق پیدا کرد. وی در معرفی یکی از مهمترین مزیتهای وب معنای در خدمات الکترونیک افزود: امروزه در اتحادیه اروپا شاهد این هستیم که سیستم یکپارچهای از اطلاعات شهروندان مثل اطلاعاتی اعم از مشاغل و وضعیت تأهل موجود شده تا بر این اساس خدمترسانی به شهروندان را افزایش دهند. اتحادیه اروپا در واقع با یکسان سازی سایتها و زبان در سطح اتحادیه اروپا خدمت رسانی الکترونیک را تسریع بخشیده و آسان کرده است.
این استاد دانشگاه در ادامه به توسعه وب معنایی در حوزه تجارت الکترونیک پرداخت و گفت: به طور مثال در حوزه نفت و گاز و در حوزه اشتغال افرادی که میخواهند وضعیت اشتغال خود را از کشوری به کشور دیگر انتقال دهند، امکانی برای دستیابی و تحلیل اطلاعات فردی و شغلیشان ایجاد شده تا این روند آسان و سریع گردد.
دکتر کیا استفاده از وب معنایی در حوزه توریست را پرکاربرد شمرد و گفت: با طراحی سایتهای متفاوت امکان دسترسی به یک پکیج کامل تحلیل شده از تمام اطلاعات یک سفر اعم از زمان و شرایط سفر، تفریحات موجود در سفر، امکانات حمل و نقل در سفر و ... ایجاد شده است. در کشور خودمان استفاده زیادی از وب معنایی در این حوزه صورت نگرفته ولی به همت سازمان میراث فرهنگی کارهایی در این حوزه در حال انجام است.
این استاد دانشگاه در ادامه مبحث وب معنایی در شبکه اجتماعی پرداخت و گفت: در حال حاضر در شبکههای مختلف شاهد اشتراک اطلاعاتی اعم از آهنگ، متن، عکس و... هستیم و میبینیم گاهاً بعضی از این اطلاعات تکراری هستند. با ترکیب این شبکهها از طریق وب معنایی با هم به شبکه گستردهای از اطلاعات میرسیم که از مطالب تکراری در آن جلوگیری و افراد مختلف در فضاهای متفاوت به هم متصل میشوند. این امکان امروز به دلیل هزینههای سنگین و زبان برنامه نویسی گسترده و پیشرفته هنوز به طور کامل به نتیجه نرسیده است. با این امکان میتوان اطلاعات را طبقه بندی کرد و نظام بخشید و از تکرار اطلاعات اضافی جلوگیری کرد.
دکتر کیا در ادامه به بیان مشکلات وب معنایی پرداخت و گفت: تمرکز اطلاعات در وب معنایی میتواند باعث به خطر افتادن حریم شخصی افراد شود. همچنین هزینههای بالایی برای ایجاد فضاهای وب معنایی ایجاد میکند و زبان برنه نویسی وب معنایی سخت و پیچیده است.
استاد کیا در آخرین مبحث خود در حوزه وب معنایی به تأثیر وب معنایی در زندگی عامه مردم و تسریع روند جهانی شدن آنان اشاره کرد و تشریح کرد: با ظهور وب معنایی فرهنگ عامه مردم به صورت مستقیم دچار تغییرات فراوانی شده و جهانی شدن با ظهور و بروز شبکههای اجتماعی شدت پیدا کرده است. همچنین ارتباط فرهنگی افراد مختلف با سبک زندگی متفاوت از این طریق حاصل شد و تغییراتی در زندگی و اخلاقیات افراد ایجاد کرد.
دکتر علی اصغر کیا در پایان به سوالات دانشجویان در این زمینه پاسخ داد و مقالهای برای مطالعه بیشتر به دانشجویان ارائه کرد.
نظر خود را بنویسید